Друга пък била собственост на братовчед на кмета на Горна Оряховица

Къща за гости, финансирана с пари от Европа е свързана със служител на Държавен фонд "Земеделие". Имотът е в село Априлци. Отпуснатите пари са в размер на 300 000 лева.

През 2014 година къщата е пусната в експлоатация, а собственикът й се оказа баща на експерт във фонда. При поредния ден на проверки в къщи за гости експертите проверяват около 30 имота, получили европари.

Резултати се очакват най-рано след 30 юни, когато приключва инспекцията на общо 288 къщи за гости.

Собственици на къщи за гости ще връщат 10 млн. лева на държавата (ОБЗОР)

„Сигналът, който е получен в Държавен фонд "Земеделие" е свързан с бенефициента, който се явява свързано лице със служител в фонда. В момента е назначена дисциплинарна комисия, която разследва сигнала, дали този експерт точно се е занимавал с този тип проекти или точно с тази къща. Ако се установи това нещо служителя ще бъде уволнен дисциплинарно”, коментира Калоян Костадинов, заместник-изпълнителен директор на ДФ „Земеделие”.

Продължават проверките на къщи за гости в страната

„Дъщеря ми работи от 2005 година. С конкурс е назначена при г-н Тадаръков, тогава. Редови изпълнител е там. Не знам да е ръководен кадър. До колкото знам нито е имала допир с проекта, нито с някакви колеги да оказва давление и т.н”, обясни Георги Кръстев, собственик на обекта.

Около 30 са сигналите, които ДФ Земеделие проверява. Проверена беше и къща за гости за Априлци, където собственикът й имал роднинска връзка със служител в Държавен фонд Земеделие. 

Къща за гости в село Донковци е построена с над 180 хиляди лева от Европа. Собственикът й се оказа братовчед на кмета на Горна Оряховица. Той обясни, че е първи братовчед на градоначалника. А проверката там е била по сигнал за евентуален конфликта на интереси. „Свързани лица с кмета на Горна Оряховица са построили тази къща за гости. Тази къща в момента се проверява от Главна дирекция Национална полиция и от Главна прокуратура”, коментира Калоян Костадинов,  заместник- изпълнителен директор на ДФ „Земеделие”

Това не учуди собственика. „Преди четири години, през 2015, отново бях на прокурор.Дойдат ли избори. И нищо – всичко си беше законно. Мина проверката”, коментира Станислав Стайков, собственик на къщата за гости.

Кметът на Горна Оряховица Добромир Добрев отказа коментар дали постът му е помогнал на роднините да получат субсидия от Европа. Проверките продължават. Пълен доклад с констатации се очаква през юли.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.