Енергийният министър заяви, че риск за енергийната сигурност няма, опозицията упрекна властта в непрозрачност

Комисията за енергийно и водно регулиране с готовност за проверка на сделката за купуването на ЧЕЗ от бизнесгрупата „Еврохолд”.

От „Еврохолд” обявиха, че планират да финансират придобиването отчасти със собствени ресурси, отчасти със заеми от водещи световни банки.

Енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че риск за енергийната сигурност на страната нямало. А опозицията упрекна властта в непрозрачност и „тежка корупционна тишина”.

Петкова: Държавата няма отношение към покупката на ЧЕЗ

„В момента ние следим това, което се случва със сделката между ЧЕЗ и „Еврохолд”. Ако се мине през всички останали институции, които трябва да дадат разрешение, накрая ще се произнесе и КЕВР”, заяви Иван Иванов, председател на КЕВР.

Енергийният регулатор все още чакал критериите на парламента и правителството, по които да се направи проверката. Тя стана възможна след законодателни промени, предизвикани от предишната сделка с Гинка Върбакова. А от пленарната зала днес се чуха първите съмнения по повод  новата сделка.

"Еврохолд" купува ЧЕЗ за 335 млн. евро

„ЧЕЗ беше продадена на втората Гинка, докато ГЕРБ ви хвърляха прах в очите, че ще намалят субсидията на един лев”, заяви Корнелия Нинова.

И от ДПС се усъмниха в сделката.  Депутатът Йордан Цонев обяви, че тя се осъществява непрозрачно при „тежка корупционна тишина”. От ДПС настояват да се произнесат компетентните регулаторни органи. Налагала са и намесата на ДАНС. В парламента енергийният министър оповести, че проверки на купувача ще има.

КЕВР има готовност да провери сделката за закупуване активите на ЧЕЗ

„При сделката за ЧЕЗ няма да бъде направено нищо, което да постави под риск енергийната сигурност на страната и българските потребители. Нашето национално законодателство е предвидило определени критерии, по които трябва да бъдат проверени тези потенциални желаещи да закупят активите”, заяви Теменужка Петкова.

По информация на NOVA за купуването на ЧЕЗ, „Еврохолд” ще разчита на две банки – „Nomura International Plc” и „Deutsche bank”.

Споразумението между ЧЕЗ и „Еврохолд” идва cлeд дълги пpeгoвopи мeждy чeшĸoтo дpyжecтвo и бългapcĸaтa „Инepĸoм”. Именно информацията, че „Инерком” иска да купи ЧЕЗ предизвика скандал, една неприета министерска оставка – на Теменужка Петкова и на финала спиране на сделката от Комисията за защита на конкуренцията.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.