Сделката се реализира по реда на чешкото законодателство, поясни министърът

При сделката за ЧЕЗ няма да бъде направено нищо, което да постави под риск енергийната сигурност на страната и българските потребители. Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде Агенция „Фокус“.

"Еврохолд" купува ЧЕЗ за 335 млн. евро

На въпрос дали е имала срещи с новия купувач на ЧЕЗ „Еврохолд“ и дали е по-голям оптимист, министър Петкова посочи, че не е имала срещи с „Инерком“, не е имала срещи и с новия купувач на активите на ЧЕЗ в България. "Както винаги съм пояснявала, това е сделка, която се реализира по реда на чешкото законодателство. Чешката държава провежда тези процедури. За нас е важно да бъде гарантирана сигурността на електроенергийната система на страната. Това е нашият водещ принцип. Поради тази причина нашето национално законодателство е предвидило определени критерии, по които трябва да бъдат проверени тези потенциални желаещи да закупят активите на всяко едно електроразпределително дружество“, допълни Петкова.

КЕВР има готовност да провери сделката за закупуване активите на ЧЕЗ

Във връзка с появила се информация за липса на опит в бранша на новия купувач на ЧЕЗ, тя уточни, че всеки един от органите в България, които трябва да се произнесат, ще кажат своето мнение.

КФН се самосезира и започва проверки в „Еврохолд България“ АД

На въпрос дали се обмислят промени, с които хората с по-ниски доходи да заплащат по-ниска тарифа ток, Петкова отговори: „Либерализацията на пазара по отношение на бита означава това“, каза тя. По думите й либерализацията не е еднократен акт. „Това означава, че цената за регулирания пазар и бита постепенно ще включва определен елемент от свободния пазар. Това ще стане плавно, последователно. Срокът, в който това се извършва в другите държави-членки е бил между 3 и 5 години“, допълни тя. Попитана дали се обмисля бедните потребители да плащат по-ниска цена на тока, тя уточни, че това са временни мерки. „Те ще се подпомагат с други нефинансови мерки“, уточни още министърът на енергетиката. По думите й енергийната ефективност е по-устойчива и дългосрочна. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.