Тя е открита по време на експедиция в Антарктика

 Уникални видове, които се срещат единствено в Антарктика пристигнаха за изследване у нас. Те са открити от българските учени на остров Ливингстън. Сред тях е и рибата с прозрачна кръв, на която учените се натъкнали 27-те български учени по време на експедиция. По време на нея те са изучавали подводния свят на географския район.

В лабораторията  по хидрология на Биологичния факултет на Софийския университет те започват проучването на уникалните екземпляри, сред които е и този симпатяга - ледена риба, която няма хемоглобин. "Единственото гръбначно животно, което няма хемоглобин в кръвта, затова нейната кръв е прозрачна и това е нейната адаптация за студените условия. В кръвта й има други вещества - гликопротеини,  които действат като антифриз. Това е единственият организъм, който няма да замръзне, няма да кристализира и загине", обясни доц. д-р Любомир Кендеров.

И рибите могат да страдат от любов

Крокодилската ледена риба е изключителна рядкост. размерът й също е впечатляващ. „Не е споменаван досега, не е откриван!13:00-"Ледените риби са известни от преди 20 милиона години, когато се случва нещо много интересно. Южният океан, като една Китайска стена, ледена бариера за всички видове, не позволява на голяма част от водните организми да живеят на това място", допълни той.

Ледената риба обаче мутира и така оцелява и до днес. Освен нея учените намират и асцидии. „Познати от зората на Новия живот преди 500 милиона години! Те имат неврална тръба, която в бъдещета еволюция ще се превърне в гръбначния мозък, стълб - и до човека”, разказа още доц. Кендеров.

Сред над 1000-та взети образци са и водораслите. „Над 80 % от кислорода в атмосферата на нашата планета не идва от горите, а се произвежда от океана, от антарктическите райони. Те са дали съвременните големи растения, които дават кислорода на континентите”, коментира още ученият.

Риби, които изглеждат нереални (ГАЛЕРИЯ)

От тази година започва строежът на съвременна научна лаборатория на бълграската база, за да бъде страната ни конкурентна на останалите страни. „Имаме нужда от образците, които дойдоха преди 5 дни, някои от тях да се обработват на място, както е в останалите държави. Ние сме държава, ценена в цял свят, заради това, което прави за Антарктическата наука.  Там са направени най-големите открития, касаещи цялото човечество. Нашата база е център на учени от цял свят”, обясни проф. Христо Пимпирев.

Резултатите от изследванията ще бъдат готови след няколко месеца. А голяма част от екземплярите ще бъдат изложени в Националния природонаучен музей в София.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.