"Смятам, че резултатите от тази среща ще бъдат отлични", каза американският президент преди началото на срещата

Президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин са обсъдили ситуацията в Иран, Сирия, Венецуела и Украйна. Това се казва в заявление на Белия Дом, разпространено в петък след края на срещата между двамата лидери в кулоарите на форума на Г-20 в Осака.

 

В съобщението се отбелязва също, че президентите са се съгласили, че подобряването на отношенията между Москва и Вашингтон отговоря на интересите както на двете страни, така и на целия свят. „Двамата лидери се съгласиха, че подобряването на отношенията между САЩ и Русия отговаря на взаимните интереси и интересите на целия свят. Президентите се съгласиха, че двете страни ще продължат дискусиите за моделите на контрол над въоръженията на XXI век, които, както по-рано заяви президентът Тръмп, трябва да включват Китай“, се подчертава в документа. 

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Смятам, че резултатите от тази среща ще бъдат отлични", каза Тръмп преди началото на разговора му с Путин по време на започналата по-рано днес среща на върха на Г-20 в японския град Осака, предаде БТА. Той отбеляза, че двамата ще имат много интересна дискусия, която ще включва въпроси като търговията, разоръжаването, протекционизма.

Путин заяви, че срещата му с Тръмп дава добра възможност за продължаване на диалога след последната им среща в Хелзинки през юли 2018 година. "Не мога да не се съглася с господин президента /на САЩ/, че има за какво да си поговорим", посочи Путин пред журналисти. 

В интервю за "Файненшъл таймс" в навечерието на Г-20 Путин каза, че се надява да обсъди с американския си колега ситуацията около Договора за намаляване на стратегическите оръжия (СТАРТ-3). Тръмп заяви пред репортери малко преди заминаването за Япония, че очаква "добър разговор" с Путин в Осака. В същото време американският лидер в стила си : "Но какво да кажа, това не е ваша работа."

Путин: Либералните ценности са отживелица

Говорител на Белия дом каза по-рано, че разговорът ще бъде посветен главно на въпроси на регионалната сигурност, включително на кризите, свързани с Иран, Украйна, Сирия и Близкия изток. Освен това ще бъдат повдигнати въпроси, свързани с контрола върху въоръженията и подобряването на двустранните отношения. Той също така не изключи, че лидерите ще засегнат темата за Венецуела, а Тръмп ще повдигне темата за „руската намеса в изборите“.

От своя страна руският външен министър Сергей Лавров отбеляза, че няма съгласуван дневен ред за този разговор. Според него президентите ще определят приоритетните теми за тях по време на самата среща. Асистентът на руския лидер Юрий Ушаков, който говори за дневния ред на бъдещата среща, също подчерта, че много ще зависи от това как лидерите ще изградят разговора си. Но основните въпроси, които трябва да бъдат обсъдени, каза той, са съвсем логични - това е общото състояние на двустранните отношения, стратегическата стабилност и многобройните регионални конфликти, включително тези в Сирия, Афганистан, Украйна, Венецуела и иранския проблем.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.