Според Путин либералните ценностиса отживелица, а Туск категорично не е съгласен с това

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск и руския президент Владимир Путин в задочен спор за демокрацията. Според Путин либералните ценностиса отживелица, а Туск категорично не е съгласен, че прогресивните идеи на западните демокрации са отживелица.

В интервю за в. "Файненшъл таймс" Путин заяви, че либералните ценностиса отживелица, защото са били отхвърлени от повечето хора в западните държави, съобщава БТА.

Лидерите на БРИКС приеха обща декларация на среща в Осака

Според него германската канцлерка Ангела Меркел е направила кардинална грешка, приемайки либерална политика по отношение на имиграцията от Близкия изток.

"Либералната идея предполага да не се прави нищо. Мигрантите могат да убиват, да плячкосват и да изнасилват безнаказано, защото техните права на мигранти трябва да бъдат защитени. Какви права са това? За всяко престъпление трябва да има наказание. Така че либералната идея стана отживелица. Тя влезе в конфликт с интересите на мнозинството от населението", каза Путин.

Путин каза, че Русия не е хомофобска страна, но че склонността на Запада да приеме хомосексуализма и половата неопределеност изглежда прекалена за него.

"Традиционните ценности са по-стабилни и по-важни за милиони хора, отколкото либералната идея, която, по мое мнение, наистина замира", каза руският президент.

Той изрази мнение, че либералните кръгове използват проблемите, които изпитва Католическата църква, за да я унищожат. 

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изрази категоричното си несъгласие с твърдението на руския президент Владимир Путин, че прогресивните идеи на западните демокрации са отживелица.

Туск  заяви иронично, че само безсънието, дължащо се на смяната на часовите пояси, му е позволило да прочете цялото интервю. "Трябва да кажа, че съм напълно несъгласен с аргумента, според който либерализмът е отживелица. Като европейци, ние защитаваме твърдо и недвусмислено либералната демокрация", заяви бившият полски премиер на пресконференция в японския град Осака, където се провежда срещата на високо равнище на Г-20.

"Който казва, че либералната демокрация е отживелица, казва с това, че свободите са отживелица, че правовата държава е отживелица и че човешките права са отживелица", подчерта Туск. Според европейците обаче "става дума за основни и непреходни ценности", отбеляза председателят на Европейския съвет. Той определи като отживелица авторитаризма, култа към личността и закона на олигарсите, макар да призна, "че понякога те може да изглеждат ефективни".

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.