Месеци наред то беше затворено заради напрежението с Индия

Пакистанското въздушно пространство отново е отворено за полети на гражданската авиация, след като месеци наред бе затворено заради напрежението с Индия в началото на годината, съобщават Ройтерс и БТА.

"Пакистанското въздушно пространство е отворено за всички граждански полети по трасетата на Службата за въздушен трафик", се казва в съобщение на сайта й. 

Размяна на огън между Индия и Пакистан

Пакистан затвори въздушното си пространство през февруари заради конфликта с Индия, предизвикан от нападение на въоръжена групировка, действаща в Пакистан, срещу полицейски конвой в контролирания от Индия Кашмир. При атаката загинаха 40 полицаи. След това всяка от страните предприе въздушни нападения срещу територията на другата, а бойни самолети водиха кратък въздушен бой в небето над оспорвания Кашмир.

След като напрежението спадна, работата на пакистанските летища бе частично възобновена, но ограниченията в пакистанското въздушно пространство останаха в сила за редица международни превозвачи.

Индия и Пакистан в мощни престрелки по линията на контрол

Пакистан е в средата на жизненоважен за авиацията въздушен коридор и ограниченията засегнаха стотици търговски и товарни полети всеки ден. Това доведе до удължаване на времето на пътническите полети и до по-високи цени на горивото за авиокомпаниите, посочва Ройтерс.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.