Претърсването на фирмата му от ГДБОП е със съдебно разрешение

Претърсването на фирмата на компютърния специалист Кристиян Бойков е със съдебно разрешение, поясни главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти. Според него разследваният Кристиян Бойков не е действал сам, а целите на хакерския пробив са били в две посоки - политически и търговски. Цацаров е убеден, че разследващите ще успеят да съберат и достатъчно доказателства за това.

Прокуратурата: Кристиян Бойков е хакнал НАП

"С помощта на доказателства, експертизи и анализите на служителите на отдел "Киберсигурност" на ГДБОП ще се докаже истината. Моето и на колегите мнение е, че този младеж не е сам. Първоначалното убеждение бе, че той е самотен играч, тръгнал срещу системата. Че просто е искал да докаже дали е ефективна, но сега вече не сме сигурни в това", заяви Цацаров.

Но следващите ходове доказали, че идеите не са само негови, коментира още главният прокурор. По думите му една част от данните са търсели политическия резултат, а друга част са били хакнати, за да се изтъргуват. 

"Това, че някой събрал моето ЕГН в търсене за "Бивол" не е проблемът в момента", посочи още Цацаров. Проблемът е изтеглянето на цялата база данни, целите, за които тя е реализирана, това изтегляне и факта, че немалка част от базата данни все още е разполагаема. Лично не мога да кажа, че е станала кой знае каква трагедия с оглед моето ЕГН. То е известно и не виждам какво може да се намери", каза още Цацаров. По думите му най-много да се търси несъответствие с данъчните декларации и КПКОНПИ и да се появи поредната статия. 

Обвинител номер едно заяви още, че хакерската атака срещу НАП идва от България, а за чужбина и дума не може да става."Всичко това - руски хакери, това е начална маскировка за създаване на съответна начална версия, която да раздуе нещата в повече и повече. Да говорим за чужбина, за руски хакери, свобода за Асанж, звучи благородно, но не е това истината", подчерта още Цацаров.

Антимафиоти влязоха във фирмата, в която работи Кристиян Бойков

По-рано днес служители на ГДБОП влязоха в офисите на фирма TAD Group, в която работи обвиняемият за кибератаката срещу НАП компютърен специалист Кристиян Бойков. От фирмата вече обявиха, че застават зад своя служител и не смятат да "отключват" своите компютри за разследващите. По този повод вътрешният министър Младен Маринов потвърди, че от фирмата отказват да дадат нужните пароли. "Не бих казал, че съдействат", заключи Маринов.

В отговор на въпроса дали може да унищожат доказателства, докато разследващите успеят да проникнат до данните, министърът обясни, че иззетите в рамките на досъдебното произвоство магнитни носители, компютри и конфигурации са под контрола на разследващите и няма как да бъдат унищожени.

Цацаров и Маринов участваха в среща с депутатите от НФСБ във връзка с нарушения на изборното законодателство. 

Главният прокурор коментира още, че тези дни очаква предложението на наблюдаващия прокурор по обвинението срещу евродепутата Елена Йончева. При положение, че то постъпи, ще се съобразя с правилата в ЕП и естествено ще поискам имунитета й, каза обвинител номер едно.

Цацаров потвърди също така, че твърдо стои зад кандидатурата на Иван Гешев начело на прокуратурата, която до момента е и единствената издигната.

"Защото когато правя нещо, аз съм убеден. За мен това е правилното решение. Аз съм работил с него, работя всеки ден, имам необходимата преценка", добави Цацаров. Той изтъкна като аргумент желанието си за приемственост в работата на прокуратурата. "След като съм положил подписа си, аз заставам категорично зад тази кандидатура. Аз ще гласувам за тази кандидатура, независимо дали тя ще бъде върната, или не", категоричен беше Цацаров.

Емил Радев: Гнусна политическа поръчка - да ровиш в данните на онкоболни

Комисията за защита на личните данни влиза на проверка в НАП

Говорителят на НАП: Ако се наложи, ще спираме някои електронни услуги

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.