Около 23 август ще стане ясно каква точно ще бъде глобата за приходната агенция

Комисията за защита на личните данни влиза на проверка в НАП. Очаква се тя да приключи на 16 август. Специални екипи ще проверяват причините за теча на лични данни на над 5 млн. българи от приходната агецния. 

САМО ПО NOVA: Говори обвиненият за хакерската атака срещу НАП (ВИДЕО)

Очаква се проверката да приключи за по-кратко от предивиденото време. Становище на комисията ще има около 23 август. Тогава ще стане ясно и каква точно ще бъде глобата за НАП. По закон максималният размер може да бъде до 4% от годишния оборот, но не повече от 20 млн. лева.

НАП ще бъде санкционирана заради теча на личните данни

В момента в НАП се извършва цялостна проверка за уязвимост на електронните услуги - софтуер и хардуер. Някои от електронните услуги на данъчните, които се предполага, че са опасни за пробиване при хакерска атака, в момента са спрени. 

„Пораженията, които могат да бъдат нанесени, са в две посоки. Първата се отнася до физическите лица - да бъдат направени покупки, подменяйки самоличността на човека или да бъде прехвърлено имуществено състояние. Особено важно е да се разбере какви колекции данни са изтекли”, заяви членът на КЗЛД Цанко Цолов.

От фирмата, където работи единственият заподозрян по случая Кристиян Бойков, са готови да съдействат на органите на реда.

„Дали има пропуски в системите знаем единствено на базата на одитите, които правим. Резултатите от тях са строго секретни и никога не ги разпространяваме или коментираме”, каза мениджърът в „Тад Груп” Георги Янков.

Ексклузивно пред NOVA за първи път говори и обвиняемият Кристиян Бойков. И до момента той отрича да има вина за огромния теч на лични данни.

ГДБОП са поискали от прокуратурата да задължи фирмата, в която работи Кристиян Бойков да разкодира иззетите компютри.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.