В понеделник започва проверката в приходната агенция

Санкция за НАП заради хакерския пробив. Глобата може да е 20 милиона лева. Това съобщи председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов в предаването „Събуди се”.

Същевременно изтичането на данните на 5 милиона българи вкара страната ни в новините на Си Ен Ен.

След хакерската атака: Колко са сериозни нанесените щети?

Комисията за защита на личните данни влиза в понеделник в НАП, за да провери безпрецедентния теч на лична информация - 3% от данните, които Приходната ни агенция съхранява.

„Големият проблем е, че тези данни касаят почти всички българи. Те не могат да бъдат заличени, дори и КЗЛД да направи такива предписания, във всеки един момент, който пожелае, може да ги използва”, заяви Венцислав Караджов.

Според него с изтеклите данни  не е възможно да бъдат изтеглени бързи кредити или да се извършват банкови операции на чуждо име, при условие, че институциите работят по правилата. А глобата, която ще бъде наложена на НАП, няма да бъде малка.

Пуснаха от ареста обвиняемия за хакерската атака

„Такива нарушения завършват с много солидни санкции за администратора. Ще бъде отчетено, че е имало взломно влизане, но трябва да бъде отчетено какво НАП е направила преди влизането”, заяви Караджов.

Докато у нас се говори за наказания и оставки, но никой на този етап не поема отговорност, новината от последната седмица достигна отвъд Океана със заглавие – „Цяла една нация беше хакната”. Атаката е извънредна, но не е уникална, коментира Си Ен Ен и посочва, че правителствените бази данни са като гърнета с мед за хакерите. Си Ен Ен  припомня  и срива на Търговския регистър през изминалата година. И определя и двата инцидента като хакерска атака срещу българското правителство.

САМО ПО NOVA: Говори обвиненият за хакерската атака срещу НАП (ВИДЕО)

„Фирмите и публичните организации трябва да се събудят. Те не живеят сами в дигиталния свят. От 2006 до 2019 година много малко е направено за защита на информацията, която се обработва. Особено публичните органи, те по закон трябва да обработват тези данни и да ги защитават. И трябваше да стане тази брутална кражба, за да се разбере, че в България трябва да се полагат усилия за обработване на тези лични данни”, обясни Караджов.

Кой е 20-годишният хакер, обвинен за атаката срещу НАП?

Проверката на комисията ще продължи месец. Към момента в Приходната агенция се извършват тестове за уязвимост и „ако това налага спиране на някои електронни услуги, това ще бъде направено”, каза пред националното радио говорителят на НАП Росен Бъчваров. Той е убеден, че с изтеклата информация не може да се злоупотреби.

Киберексперти обаче допускат, че  през следващите няколко години ще има много пострадали заради теча на данни.

Програмист: Хакерската атака срещу НАП вероятно е дело на по-възрастен българин

Какви данни са изтекли:   

Имена, ЕГН-та и адреси

Телефони и имейли

Данни от годишни данъчни декларации, както и от справките за изплатени доходи

Данни от осигурителни декларации

От НАП подчертават, че данните представляват частична информация, която трябва да бъде допълнително обработена, за да се използва.

Целия разговор гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.