От фирмата вече обявиха, че застават зад своя служител

Служители на ГДБОП влязоха в офисите на фирма TAD Group, в която работи обвиняемият за кибератаката срещу НАП компютърен специалист Кристиян Бойков. Прокуратурата няма съмнения, че именно младежът е извършил кибератаката. Разпространи и детайли, какво се е съхранявало в един от иззетите му компютри.

Бойков е правел търсения за конкретни лица, сред които Бойко Борисов, Сотир Цацаров, Делян Пеевски и евродепутата Емил Радев. Събирал е и информация за фирми.

Според заместник-главният прокурор Иван Гешев компанията, в която работел Бойков, се е занимавала с киберрекет. А източването на данните на НАП беше свързано с политическа поръчка.

Прокуратурата: Кристиян Бойков е хакнал НАП

Антимафиотите влязоха с разрешение от съдия в офисите на „Тад Груп”. Те извършват претърсвания и описи на документи и компютърна техника, които да бъдат приложени като доказателство към делото за източването на базата данни на НАП. На мястото пристигна и адвокат на Кристиян Бойков Любен Казанлиев. „Не съм гледал все още нито изявленията на зам.-главният прокурор от сутринта, нито съм гледал интервюта, които са давани. Цял ден съм по задачи. Сега се опитвам да вляза и да разбера какво се случва”, каза той.

Антимафиотите са успели да разбият паролите на служебния компютър на Кристиян Бойков. В него са открити доказателства, че младежът има общо с източването на базата данни на НАП. Заместник-главният прокурор Иван Гешев дори заговори за използването на информацията за киберрекет и политически атаки.

Експертите са открили в личния компютър на Бойков 106 папки с лични данни, а не 57, както се смяташе досега. Освен това, има и безспорни данни, че 20-годишният хакер е антидатирал всички файлове с датата 10 ноември 1989 година.

Емил Радев: Гнусна политическа поръчка - да ровиш в данните на онкоболни

Комисията за защита на личните данни влиза на проверка в НАП

Говорителят на НАП: Ако се наложи, ще спираме някои електронни услуги

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.