Полицейската операция тече на територията на София, Добрич и Варна

Задържан е свидетелят по делото "Суджукгейт" Антон Проданов при акция в Добрич, научи NOVA. Той твърдеше, че е бил рекетиран и изнудван от бившия депутат Живко Мартинов с 4 тона суджук. Все още не е ясно каква е била ролята на Проданов в групата, както и дали ще се сдобие с обвинение. Специализираната прокуратура, ДАНС и ГДНП започнаха разследване на група за данъчни престъпления. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Освен Проданов, са задържани още няколко души.

Спецпрокуратурата дава на съд за изнудване Живко Мартинов

По информация на държавното обвинение става въпрос за избягване установяването и плащането на ДДС в особено големи размери. Акцията тече на територията на София, Добрич и Варна, като основно се работи в Добрич, накъдето пътува и заместник-главният прокурор Иван Гешев. 

Извършват се претърсвания и изземвания на документи в офиси на търговски дружества, жилища и автомобили. Провеждат се разпити на свидетели.

В петък се очаква да бъдат повдигнати обвинения на четирима души за участие в организирана престъпна група за укриване на данъци. Това заяви зам.- главният прокурор Иван Гешев във връзка с провеждаща се акция на Специализираната прокуратура за разследване на организирана престъпна група за данъчни престъпления.

„Акцията се провежда в четвъртък паралелно в Добрич, Варна и София. Арестуваните четирима души не са само от добруджанския град. Единият от тях има крупен бизнес в столицата", посочи Гешев.

По думите му действията са по разследване по досъдебно производство под надзора на Специализираната прокуратура. „В акцията участват ДАНС, жандармерия и служители на ОД на МВР в Добрич. Досъдебното производство за организирана престъпна група е образувано в началото на годината. Става дума за данъчни престъпления. Най-късно утре четиримата ще бъдат привлечени като обвиняеми", заяви Иван Гешев.

„Единият обвинен за ръководене на организирана престъпна група и четиримата като вероятни извършители на вторични престъпления – данъчни, с първоначална щета 300 000 лв. Възможно е нейният размер впоследствие да нарасне съществено след изготвяне на съответните експертизи", каза зам. главният прокурор. Той посочи, че лицето, което ръководи групата, „в някаква степен е емблематично за град Добрич“, осъждан неведнъж за данъчни престъпления.

На журналистически въпрос дали става дума за Антон Проданов, Иван Гешев каза: „Така поставен въпросът, за него става въпрос“.

Репортери: Владислава Тричкова и Георги Георгиев

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.