Те поръчали неуспешния палеж на граничното полицейско управление във Видин преди няколко месеца

Екшън като на филм. 8 души бяха задържани след преследване по магистрала "Хемус" и на остров в река Дунав. Според разследващите, водачът на престъпната група за трафик на мигранти най-вероятно е и поръчител на палежа на граничното полицейско управление във Видин преди месеци. 

СНИМКИ ОТ АКЦИЯТА ВИЖТЕ ТУК

Двама мъже са арестувани през март при опит за запалят цистерна в граничното полицейско управление във Видин. Тогава разследващите тръгват по следите на евентуалните поръчители на опита за атентат.

"Вероятно този опит за палеж е свързан със задържането на мигранти и образуваните досъдебни производства", каза директорът на ГДБОП - гл. комисар Ивайло Спиридонов.

След няколкомесечно разследване, в неделя полицаите успяват да хванат част от групата в действие – на магистрала "Хемус". "В движение са локализирали и задържали микробус, превозващ мигранти", каза още ръководителят на Специализираната прокуратура - Димитър Петров. В него са открити 9 души от Ирак и Афганистан, сред тях имало и 3 деца.

"На остров на река Дунав е задържана част от групата, която имала, да го наречем, производствен банкет", заяви зам.-главен прокурор - Иван Гешев.

КАДРИ ОТ ДРОН: Ето как задържаха групата за трафик на мигранти през Дунав (ВИДЕО)

"Когато колегите акостираха, цялата група се разбяга във всички посоки, което е и заснето от дрона. Така или иначе, групата е елиминирана", добави Спиридонов.

Смята се, че групата превозвала мигранти от 2017 г. Вкарвали ги най-вероятно през Гърция, а ги извеждали от страната със специално поръчана лодка, която можела да развие до 170 км/ч по вода. Един от каналджиите избягал по време на задържането, а друг така и не е открит. Тарторът на групата е лежал в затвора за убийство, а повечето от задържаните имат стари присъди за кражби, грабежи, палежи. Сега са повдигнати обвинения за трафик на хора и за трафик на жени с цел проституция. Утре спецсъдът ще реши дали да бъдат задържани за постоянно в ареста.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook