Името му е свързано с борбата с неправдата

Името Зоро е свързано с персонаж на човек, който се бори с неправдата и защитава бедните и потиснатите. Роден на 9 август 1919 г. под перото на Джонстън Маккъли, Зоро се превърна в значима културна икона, като Тарзан и Супермен. Сред любимите на цял свят актьори, превъплътили се в ролята на закрилника на онеправданите Зоро, са Ален Делон и Антонио Бандерас.

След първия разказ за приключенията на Зоро, публикуван в калифорнийско списание, Маккъли написва други около 60. Така Зоро става един от най-известните персонажи в американската литература, предаде БТА.

СНИМКИ НА АКТЬОРИ В РОЛЯТА НА ЗОРО ВИЖТЕ ТУК

Маккъли се е вдъхновил от мексиканеца Хоакин Муриета - полупатриот, полубандит, който живеел в Калифорния през 19-и век, по време на треската за злато. Муриета защитавал индианците от белите. Чилийският Нобелов лауреат за литература Пабло Неруда е посветил на този популярен герой единствената си пиеса.

Неповторимият Ален Делон - преди и сега- ГАЛЕРИЯ

Дон Диего де ла Вега е млад аристократ с испански произход и на пръв поглед безобиден студент, който се противопоставя на корумпирани и жестоки влиятелни личности в Лос Анджелис и околностите му. Когато става дума да се защитят бедните и потиснатите, той се превръща в Зоро. Облечен е от главата до петите в черно, като крие лицето си зад маска, за да не бъде разпознат. Той разчита на помощта на верния си приятел Бернардо, който е ням, а освен това създава впечатлението, че е глух, за да може лесно да шпионира, и на интелигентния си черен кон Торнадо.

Мачото на киното Антонио Бандерас стана на 58 (СНИМКИ ПРЕДИ И СЕГА)

Става въпрос за смесица от Робин Худ, Питър Пан и Че Гевара, написа чилийската писателка Исабел Алиенде в романа си „Зоро”.

Посветените на Зоро игрални филми са над 50, сред които пародийни и еротични версии. В най-известните филми за Зоро главната роля се изпълнява от Дъглас Феърбанкс (1920), Тайрън Пауър (1940).

Ален Делон през 60-те - ГАЛЕРИЯ

Сред полулярните актьори, превъплътили се в образа на Зоро е и легендарният Ален Делон. Той участва в едноименната лента през 1975 г. Антонио Бандерас оглавява два тематични филма „Маската на Зоро” през 1998 и „Легендата за Зоро” през 2005 г.

Ален Делон - разбивачът на женски сърца на 81 (СНИМКИ ПРЕДИ И СЕГА)

Създателят на Батман Боб Кейн заявява, че е бил повлиян от немия филм „Знакът на Зоро” с участието на Феърбанкс, за да създаде своя персонаж с черна пелерина. В момента в Холивуд се работи над филмов проект за Зоро с участието на мексиканския актьор Гаел Гарсия Бернал.

Ален Делон: Мирей Дарк беше жената на живота ми (СНИМКИ)