30 хиляди души от Северозападна България всеки ден пътуват до друг район

Хиляди българи търсят препитание далеч от родното място, но пък не го и напускат. Класацията води северозападната част на страната ни. Там близо 30 000 души пътуват всеки ден до друг район, за да работят, показва статистика на Евростат, която обхваща заетите на възраст между 20 и 64 години.

Часове преди изгрев слънце на гарата в Мездра е необичайно оживено. Всички чакат влака за София, за да отидат на работа. "Свикнахме. Друг вариант няма, след като ни съкратиха от работа", разказва Мая Тошева. И споделя, че почти не й остава свободно време, което да прекара със семейството си.

Борисов: И без „Фолксваген”, направихме си огромна реклама (ВИДЕО)

В другия край на Северозапада на колела започва работният ден и на преподавателката Нели Вълкова. Тя е от Берковица, а работното й място е в Монтана. Вълкова е единственият специалист в Северозапада, който работи с деца с увреден слух и проблеми с говора. Затова и разчитат на нея от близо и далеч. Много често на ден обикаля по няколко общини, за да стигне до всяко дете ."Свикнала съм да се справям с тази работа, харесва ми, динамиката, харесва ми това че се срещам с много хора, с колеги, удовлетворяващо е, когато има резултати с децата", коментира преподавателката. На 60 км е най-далечната община, в която й се налага да пътува, за да работи.

Майката на бъдещата първокласничка Вики оправдава всеки изминат километър на учителката, защото вижда успехите на детето си, което е родено глухо. "В детската градина се случват срещите, два пъти в седмицата. Дори и в училище тя ще продължи да работи с нея, докато не дойде моментът да ни каже, че Вики е достатъчно подготвена и няма нужда от помощ", коментира Нина Гелова.

Доброволци помагат на възрастни хора на село

Безработните в региона обаче все по-често отказват да отидат на работа в друго населено място. "Независимо, че има постоянни оферти от страна на работодателите, включително със заявените свободни работни места и с информация за осигурен транспорт,  те не желаят да пътуват", заяви Даниела Накова, директор на Регионалната служба по заетостта в Монтана.

А държавата дава пари, за да стимулира хората без работа да пътуват и работят в друго населено място като покрива част от разходите им за път. Ако разстоянието е над 50 км, се дава и друга възможност. "Да се премести да живее в другото населено място, където е неговата месторабота и да получава 200 лева месечно за детска градина, детска ясла, квартира", обясни Накова.

Към средата на август само в Община Монтана са обявени близо 300 свободни работни места, а 12 от тях са с осигурен транспорт.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.