Сериозните инвестиции в обучение на кадри били важна стъпка срещу злонамерени хакери, категорични са те

Държавата и бизнесът да обединят усилия, за да противодействат на киберзаплахите, поискаха експерти от България и Израел. А сериозните инвестиции в обучение на кадри били задължителна първа стъпка срещу злонамерени хакери. За да може държавата да се справи с киберпрестъпността, тя трябва да обедини сили с частния сектор, където има повече подготвени специалисти.

„Изключително важно е държавата да измисли или намери онзи правилен модел на публично частното партньорство, защото високата експертиза е във фирмите, които се занимават с IT технологии”, каза Веселин Целков - член на Комисията за защита на личните данни.

Към момента частният сектор привлича висококвалифицираните експерти с по-добро заплащане и по-добри условия на труд. Затова държавата трябва да инвестира в развитието на кадрите.

Николова: Ще предложа промени в Наказателния кодекс за киберпрестъпленията

„Трябва на рисковите позиции в държавните институции да се назначат хора, които са високо квалифицирани. Да се обучат хората, на които е поверена киберсигурността”, добави председателят на Българска асоциация на сертифицирани етични хакери Ростислав Петров.

Според консултанта по киберсигурност в правителството на Израел - Орен Елималех, България трябва да инвестира в закупуване на оборудване, изграждане на инфраструктура, както и в обучение на хора.

"България трябва да инвестира и в образование. Трябва да създаде образование по киберсигурност. Ако успее да обучи експертите на държавно ниво и в частния сектор по най-добрия начин, това ще е полезно за всички", каза Елималех.

Съвместно с киберексперти от Израел, в България ще бъде създадена и киберакадемия.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.