Инспекторите ще следят за коланите, ще проверяват документите и техническата изправност на превозните средства

Масирани проверки на автобуси, превозващи деца и ученици, започват в цялата страна. Акцията е на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ и вътрешното министерство. Според данни на КАТ 19 деца са загинали при пътни инциденти от началото на годината. Други 774 деца са били ранени при катастрофи. 

Инспекторите ще следят до 27 септември дали пътниците използват обезопасителни колани, дали шофьорите са с изрядни документи, както и техническата изправност на автобусите.

Очаква се да станат ясни от резултатите от проверките на фирмите, извършващи превоз на деца и ученици у нас. Те се проведоха от 1 до 15 септември.

Инспекторите от ДАИ и КАТ трябва да проследят дали около 5000 училищни автобуса са изрядни. Проверката започват пътните полицаи.

Полицаите проверяват и дали пътниците са с колани.  

„Ние имаме придружители. Жени, които през цялото време са с нас и с качването на децата им слагат колани , защото има малки, има 5-6 –годишни, които сами не могат да се оправят”,

Ако не се установят нарушения, пристигат инспекторите от ДАИ. „Извършваме първо документална проверка дали водачът има карта за квалификация , има ли свидетелство валидно, има ли преминат преглед за психологическо изследване, съответно за превозното средство дали е преминал технически преглед”,  обясни Дамян Войновски от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“

Следва визуална проверка дали има течове от автомобила и дали гумите са в добро състояние. Засега нарушения не са установени.От началото на месеца инспекторите са проверявали фирмите, които извършват ученически превози. „За част от фирмите имаше превозни средства, които не са минали технически преглед, както и водачи, които не бяха преминали изследване за психологическа годност, имаха изтекла карта за квалификация на водача”, допълни Войновски.

На 60 нарушители са съставени предписания. Ако не са изрядни при следваща проверка, глобата ще е от 500 до 5000 лева. А от „Пътна полиция” започват да следят сериозно автомобилите около училищата и детските градини. „Това, което целим е да помогнем на водачите да осъзнаят, че спирането на пешеходна пътека не само, че е забранено, но то е опасно, както и на 5 метра преди тях, както и на кръстовища, защото така се ограничава видимостта”, обясни Мария Ботева от КАТ.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.