Този въпрос е предмет на последното проучване на "Тренд"

Какъв е идеалният кмет според представите на българите? Този въпрос е предмет на последното проучване на изследователски център "Тренд". То е проведено по поръчка на вестник „24 часа" в периода от 9 - 16 септември сред 1007 българи. Използваният метод при изследването е пряко полустандартизирано интервю „лице в лице”. Резултатите обобщи социологът Евелина Славкова в ефира на "Здравей, България".

Според данните от изследването за повечето българи полът и възрастта на бъдещия кмет на тяхното населено място са без значение. Като неочакван Славкова определи фактът, че 39% от респондентите са посочили, че управникът трябва да бъде млад (до 39 години).

НОМЕРАТА НА БЮЛЕТИНИТЕ: Изтеглиха жребия за местните избори (ВИДЕО+СНИМКИ)

Относно личните качества анкетираните смятат, че е най-важно кметът да бъде честен и коректен, да не е корумпиран и да познава нуждите на хората в града/селото. Повечето респонденти са категорични, че кметът трябва да има управленски опит.

42% от участвалите в проучването са посочили, че за тях е важно избраникът им да е от партията, която подкрепят. Според 39 на сто от гласоподавателите това не е фактор. 

Едва 8% от българите смятат, че биха се справили в ролята на кмет. Убедени, че няма да могат да управляват са 69 на сто от анкетираните. 12% пък посочват, че биха работили по-добре от настоящия кмет на тяхното населено място.

Редовното проучване на „Тренд" е проведено по поръчка на вестник „24 часа" в периода от 9 до 16 септември сред 1007 българи. Използваният метод при изследването е пряко полустандартизирано интервю „лице в лице”.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.