Нашите избори не могат да бъдат хакнати, заяви проф. Михаил Константинов

Ново мобилно приложение ще помага на избирателните комисии при броенето на гласовете. Това обясни в предаването „Здравей, България” проф. Михаил Константинов.

Той обясни, че изборите, които предстоят, няма да са по-сложни от тези, които се проведоха преди 4 години. Единствената разлика била в това, че преди 4 години партиите и коалициите, които се явявали, били 45, а този път са 66. Това означава, че обемът на информацията ще е по-голям.

В ДЕНЯ НА ВОТА: Гледайте Новите кметове по NOVA

„Най-важната задача в момента е да се обучат комисиите. Поне 1-2 трябва да знаят как се попълва протокол”, обясни проф. Константинов. „Този път имаме една техническа придобивка – едно мобилно приложение, което ще позволи на комисиите, още преди да тръгнат към общинските комисии, да проверят дали са им изпълнени контролите. Това е или числово равенство, или неравенство, което трябва да е изпълнено, за да бъде протоколът коректен”.

Какво да очакваме на местните избори в големите и малките градове?

Проф. Константинов обясни, че проблемите, които възникнаха при предаването на протоколите в „Арена Армеец” преди 4 години, са се получили, тъй като комисиите са били връщани многократно. А е имало и комисия, връщана 45 пъти.

„Това не представлява обработка на резултатите. Нашите избори не могат да бъдат хакнати. Американските може, френските може, нашите не може. Информацията се пренася на флашка. Не са свързани машините с интернет”, обясни проф. Константинов.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.