Водещите на Новините на NOVA показват, че развиването на бизнес у нас е мисия възможна

Ани Салич и Ники Дойнов продължават обиколката си из страната в дните до изборите. Те са в Русе, откъдето ще покажат положителни примери за това как развиването на бизнес у нас е мисия възможна, въпреки трудностите.

След десетилетия емигрантство и успешен бизнес в Америка 70-годишният Любен Рапчев решава да се занимава с винопроизводство в родното му село на 20 километра от Русе.

Допреди 15 години земята, намираща се на по-малко от 2 км по права линия до Дунав, пустее. Сега гроздовите масиви носят златни медали от виноизложения в Европа.

Рапчев не препоръчва на никого да се занимава с бизнес тук, заради бюрокрацията.

ПРЕДИ МЕСТНИЯ ВОТ: Лицата на NOVA посетиха Плевен (ВИДЕО)

Как обаче се развива един друг бизнес в града, от който е тръгнала първата жп линия в България през далечната 1866 година. Сега тук се правят най ефективните и екологични локомотиви в Европа.

Един от тези локомотиви заминава след месец за Делхи. Той работи с батерия, а разходът му е десетина лева на ден. Разработен е в семейна фирма, а в проектирането помагат и студенти от Русенския университет.

„На първо място са ниските експлоатационни разходи. За екологията няма смисъл да говорим, и естествено не на последно място е цената, произвежда се в България и тя е приемлива за колегите от страни като Германия, Швейцария. Ние нямаме проблеми в развитието си, никой не ни пречи, но и никой не ни помага. Осигуряваме работа на 150 човека”, каза бизнесменът Анастас Колев.

Русе през погледа на водещите на Новините на NOVA гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.