Всички те са разследвани при акция срещу купуването на гласове

Арести преди изборите в Несебър! Късно във вторник вечерта полицията задържа кмета на града Николай Димитров и още четирима души. Всички те са разследвани при акция срещу купуването на гласове в града.

Петимата са изкарали тази нощ в районното управление в града. Повдигнати са им обвинения за участие в организирана престъпна група за купуване на гласове. На кмета Николай Димитров обвинението е за ръководител на организираната престъпна група.

След телефонно обаждане всички доброволно са се явили с адвокатите си в районното полицейско управление в Несебър. Вече са конвоирани в Столичното следствие.

Задържаните кандидати за изборите в Несебър ще бъдат конвоирани в София

 „Към 23:00 часа предявиха обвинение на моя клиент за ръководител на организирана престъпна група. Беше му взета мярка за неотклонение – 72 часа задържане под стража и забрана за напускане на страната. Бяха конвоирани към 03:00 през нощта за „Г.М. Димитров” – следствието в София”, заяви Петър Атанасов, адвокат на Николай Димитров

 

Текст под ембед

„Не мога да направя друг коментар освен политическа поръчка. Явно войната е кой ще вземе властта в Несебър. Когато има схема, тя трябва да излезе наяве. Ние в схеми не участваме”, заяви Димитър Топалов от БСП, председател на Общинския съвет в Несебър.

„Наближавайки датата на изборите, тези сигнали зачестяват”, заяви вътрешният министър Младен Маринов. Той обясни, че само в понеделник са проверени 5-6 сигнала. „Схемите са най-различни. Всеки сигнал се докладва в прокуратурата. Всички действия по преценка на остротата на сигнала се провеждат и под надзора на прокуратурата. Постъпват и анонимни сигнали, и от явни заявители по отношение на всички политически сили. Всеки сигнал е проверен”, каза министър Младенов. 

"Разрешението за задържане не означава крайна мярка. То означава да ги задържим до 72 ч и да ги изправим пред съд. Ако мярката се гледа в неделя, ние нарушаваме ли? А като купуваме гласове, не нарушаваме ли? Тоест, купуването на гласове е престъпление. Нашият отговор на това масирано купуване на гласове, което сме установили на територията на община Несебър – е това разследване. Всички тези действия не заличават качеството на кандидатите, както за кметове, така и за общински съветници”, коментира главният прокурор Сотир Цацаров.

Репортер: Цеца Алексова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си