Напрежението в града е туширано

Призив за овладяване на напрежението и за спиране на спекулациите отправиха ромски лидери и медиатори в сливенския квартал „Надежда”. Две седмици след масовата психоза в училища в града Даниела Тренчева и Христо Калоферов са на място, за да проверят успокоили ли са се хората.

Напрежението заради слуха за отнемане на деца е туширано, но все още има и хора, които се притесняват. Три дни след истерията училищните медиатори са успели да върнат около 60% от децата в клас. Две седмици по-късно почти всички са на училище. Тук твърдят, че са открили един положителен факт, а именно че са успели да се обединят, независимо от негативната кауза. „Ако една общност е могла да се обедини и за 5 минути да направи нещо, то може да направи и други граждански действия, които, да речем, са в сферата на активното гражданско общество”, коментира д-р Стефан Панайотов, личен лекар в кв. „Надежда”. 

Медиатори, социални работници, духовници и общинските власти също са се обединили в опит да обяснят на хората, че са станали жертва на фалшива новина. „Те казват, когато разговаряхме с тях, че от Facebook нещо са гледали от други държави, което не е вярно. Просто ние ги убедихме, че не е вярно”, каза Любомир Иванов, образователен медиатор.

Николай Николов е работил в Норвегия. Споделя, че не положението на децата там не е страшно „Не е страшно, 25 години съм там вече. Някой сигурно подпалва огъня, който има полза от цялата работа. Сметка имат да го направят това нещо и хората се поддават много бързо”, коментира той.
 „Учениците се върнаха на училище. Обстановката е спокойна, родителите са успокоени. Работим и водим нормален учебен процес”, обясни Весела Маринова, заместник-директор на ОУ „Братя Миладинови” – Сливен.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.