Вижте как уникалният вкус покори един от най-популярните шеф готвачи във Франция

Български вкус завладя гурме кухнята в Париж. Габровски мед от рози покори сърцето и небцето на един от най-популярните френски шеф готвачи - Фредерик Жуно.

„Да открия розовия мед от България беше истинско щастие за мен. Ароматът е на българска роза. Структурата му е лека, кремообразна и с приятен розов оттенък”, сподели Фредерик Жуно.

Той допълни, че гастрономия е изкуството да правим храна, която носи щастие. „Само влюбените в своята професия могат да създадат един изключителен продукт, защото ще добавят една съставка, която другите не могат – любов”, заяви той

В търсене на добрия продукт пътят ни отвежда до Габрово. От горите в Балкана, с пчелини скрити в екологични паркове, до меката на световната кулинария – Франция, две момичета пренасят българския мед във френската кухня.

"КОПИ ЛУВАК": Кафето с главозамайваща цена, произвеждано от изпражнения

„Когато се преместих да живея във Франция забелязах, че в магазините на бурканчетата мед пишеше някакъв общ произход, най често ЕС. Започнах да се интересувам и разбрах, че българският мед е използван много често, за да подобри вкусовите качества на този, смесен мед. Реших, че ще бъде много хубаво да се направи отделен продукт, който да бъде представен като български, вкусен биологичен мед, а не като част от смес”, сподели Калина Камара, производител на мед.

Калина и Елица търсят продукта, който събира есенцията на България в една лъжичка. Така преди година създават мед с вкус на българска роза.

За Елица, която е професионален диджей, сладкото предизвикателство е още по-голямо.

„Има пряка връзка между кариерата ми на диджей и меда, защото като професионалист пътувам много, имам нужда от добра хигиена на живот, защото имам нощни участия. Освен това винаги ми е тежал факта, че в чужбина хората знаят много малко за нашата страна. Затова проектът с Калина и Даниел беше много естествен, защото целта беше да покажем български продукт в чужбина. Също така дори в моята музика опитвам вкарам нотка от нашия фолклор”, разказа още Елица Арсова.

Целия разказ за сладкото изкушение от града на любовта вижте във видеото.

Кореспондент: Петя Желева 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.