"Гласуването е не толкова задължение, колкото човешко право", смята проф. Рачев

Вотът - право или задължение? Тази тема коментираха психологът Ани Владимирова и климатологът проф. Георги Рачев.

„Преди да влезем в ефир, двамата се разбрахме, че смятаме това свое, не толкова задължение, колкото човешко право да гласуваме и ще упражним своя вот” каза проф. Рачев.

„Аз си направих едно свое собствено изследване за младите хора и се оказа, че съм дълбоко неправ. Те ще гласуват. И интересното е, че в отговорите им се промъква една икономическа жилка, въпреки че техният жизнен път не е колосален. Прагматизмът се проявява все повече – при кого бях най-добре, как бяха общежитията, кой ме накара да се чувствам европеец”, допълни професорът.

„Още 90-те години започват да се оформят разликите между поколенията, които зависят както от социалните и политическите промени, така и от технологичното развитие, което коренно променя света с интернет”, коментира Ани Владимирова.

„Към момента на демографската сцена в България има 4 много различни поколения. При най-старото – на 60-70 годишните, които са възстановявали страната след войните и са били най-отговорни, ценностите са по отношение на грижата, на справедливостта, на смисъла на живота им. Следващото поколение – между 40-60 години, е повече насочено към кариерното развитие, към справянето, към човешките отношения. 30-40 годишните са поколението на децата след промените, които са ориентирани към успеха, към финансовите резултати и благоденствието. Поколението на 20, което е изцяло дигитално и не познава свят без интернет, е по-скоро фокусирано към това да е креативно, да намира смисъл и посока на живота. Когато разгледаме това, е много трудно да се прогнозира, какво ще се случи”, анализира Ани Владимирова.

Според психоложката липсата на единомислие в страната е проблем, който обаче може да бъде поправен.

"Най-важното, което трябва да се случи е да започнем да проявяваме уважение към другите хора и да имаме по-големи изисквания към себе си", завърши Владимирова.

„Евтиният популизъм трябва да бъде заменен с нещо реално” завърши проф. Рачев.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook