Коментари от президента, премиера, председателя на НС и партийните лидери

И в изборния ден президент и премиер влязоха в задочен политически сблъсък. Румен Радев призова хората да гласуват активно, за да се обезсмисли манипулираният вот. Премиерът Бойко Борисов от своя страна обвини държавния глава, че нарушава закона, агитирайки в изборния ден.

От София, през Банкя до Кърджали - наред с избирателите до урните стигнаха и политиците.

„Какво по-хубаво има да отидеш и да си дадеш гласа за тези, които считаш, че ще те управляват добре? Гласувах за тези, които ще продължат да правят от „Младост” до „Тракия”, Южната дъга, тези които решиха кризата с боклука”, заяви премиерът Борисов.

„Гласувам с очакването София да се развива като столица на страната, като град в интерес на граждани, в който те живеят спокойно и сигурно, в който публичните средства се харчат прозрачно и ефективно, обществените услуги са качествени, а градоустройството е в хармония”, заяви президентът Румен Радев.

Първите в държавата обаче стигнаха до задочен сблъсък, а премиерът видя забранена агитация в част от изказването на държавния глава.

„Призовавам българите да гласуват днес и да не оставят някой друг да управлява бъдещето вместо тях, защото само масовият вот може да обезсмисли всякакви опити за манипулация”, заяви Румен Радев.

„Това не е ли агитация! Когато говориш за лидера на една партия, показва, че не си равно отдалечен. Казвам Ви как той подведе избирателите в изборния ден- агитирайки избирателите за нашия опонент”, заяви Бойко Борисов.

Независимо от финалния резултат изходът от местните избори нямало да доведе до предсрочни избори, увери председателят на парламента Цвета Караянчева.

„Местните избори знаете, че са съвсем различни от останалите избори. Местната власт е мажоритарен избор, затова хората гласуват за най-добрия. Различни са от парламентарните. Не очаквайте парламентарни избори след местните”, заяви Караянчева.

„Гласувах за промяна на статуквото, за по-чиста, по-зелена, по-подредена София, за бъдещо по-добро развитие на града”, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

„Днес в ранните сутрешни часове завъртяхме часовниците назад и нека това да е последното нещо, което сме завъртели назад и с хубавия ден, който започва да завъртим колелата на развитието на България в правилната посока, българският народ го заслужава”, заяви Веселин Марешки, който гласува във Варна.

„Гласувах да има промяна в Бургас и в България. И то тази промяна да бъде извършена от хора, които имат тази енергия, тези качества и тази смелост”, заяви Валери Симеонов, който гласува в Бургас.

Кои ще бъдат новите кметове на България – вижте само по NOVA на 27 октомври. Ключови моменти от целия изборен ден следете и онлайн в сайта ни Nova.bg, както и във Facebook страницата на Новините на NOVA.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.