Това става ден, след като ЦИК свали имунитета му

Четвърти кандидат за общински съветник в Община Несебър е бил арестуван в събота вечерта. Това става ден, след като ЦИК свали имунитета му и разреши на прокуратурата да повдигне обвинение и да го задържи за срок до 72 часа. Така задържаните вече са шестима.

Как протича изборният ден в Бургас? (ВИДЕО)

По първоначални данни кандидатът за кмет на Несебър Николай Димитров, който беше арестуван през седмицата като част от организирана престъпна група за търговия с гласове и беше посочен за ръководител на такава, печели от раз изборите в морската община.

По първоначални данни той получава 60,7% срещу 39,22% за втория претендент за кметски пост – Атанас Терзиев от ГЕРБ. 8 133 са гласовете за Николай Димитров, който в момента се намира в ареста, срещу 4 832 гласа за другия претендент за поста.

В Созопол, по неофициални данни, кандидатът за кмет на БСП Тихомир Янакиев води с около 500 гласа срещу кандидата на ГЕРБ Красимира Германова. Това на практика означава, че в Созопол се очаква балотаж следващата неделя.

Спокойно и без нередности премина изборният ден в Община Несебър на фона на напрежението през миналата седмица, когато двама кандидати за кмет и четирима кандидати за общински съветници попаднаха в полезрението на Специализираната прокуратура по разследване свързан ос изборна търговия. В изборния ден сигналите за нередности можеха да се преброят на пръстите на едната ръка.

Висока избирателна активност отчетоха в Община Несебър още в сутрешните часове.

Седмица след специализираната операция срещу търговията с гласове и последвалите арести на кандидати за кмет и общински съветници, в понеделник в Стария Несебър трудно можеше да разбере, че е ден за избори.

Местните смятат, че операцията срещу търговията с гласове няма да повлияе на избора на съгражданите им.

СНИМКИ ОТ ИЗБОРНИЯ ДЕН ВИЖТЕ ТУК

В едно от най-ухажваните от търговците на гласове села – Оризаре, видимо напрежение нямаше, въпреки слуховете, че и в събота вечерта са предлагани пари. Без резултат приключи проверката в селото по подаден сигнал, че кандидат за общински съветник е стоял продължително време пред избирателните секции и агитирал местните.

Репортер: Цеца Алексова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.