Става въпрос за един мъж и една жена, които са членове на секционни комисии, както и за един полицай

Трима души припаднаха в зала „Арена Армеец” при предаване на протоколите. Това потвърдиха от Общинската избирателна комисия. Става въпрос за един мъж и една жена, които са членове на секционни комисии, както и за един полицай.

Двамата членове на комисии са откарани към столичната Окръжна болница. Жената е имала проблем с кръвното налягане, а мъжът е получил епилептичен припадък. На полицая също му е прилошало, но той бързо е влязъл във форма и в момента вече отново е на работа.

С много сгрешени протоколи и изненадващо пристигане на Волен Сидеров, който искаше да се включи в преброяването, протече нощта в зала "Арена Армеец". Броенето на бюлетините и предаването на изборните книжа продължава и тази сутрин. За много от членовете на секционните комисии, работата ще продължи и през днешния ден.

Първи официални междинни резултати от местния вот

Много от протоколите са с грешки, което увеличава работата при обработката им. Напрежение обаче предизвика извозването на членовете на комисии, на които се наложи да изчакат 1-2 часа на студено пред спортното съоражение.

Малко след началото на ОИК се появи и лидерът на „Атака” Волен Сидеров. Той се усъмни в честността на изборното броене в „Арена Армеец” и пожела лично да присъства на броенето вътре. Полицията обаче не го допусна.

"Разпоредбите на Изборния кодекс не позволяват на кандидатите да присъстват в изчислителният пункт, нито на заседание на ОИК. Застъпник на „Атака” не е проявявал желание да влезе да наблюдава преброяването", коментира Полина Витанова, председател на ОИК София.

Проблеми е имало при извозването на хората от спортната зала, след като вече са предали всички документи. Много от тях коментираха, че са останали продължително време на студено, чакайки автобусът да се напълни за да може да тръгне.

ЦИК очаква всички протоколи от районните комисии

„Към този час сме приели протоколите на 690 секционни избирателни комисии (от 1600). Основните грешки са в протоколите за общински съветници и при разпределението на действителните гласове по отношение на преференциите. В такъв случай, грешката се поправя, след което се налага повторно въвеждане на резултатите, което забавя процеса”, завърши Витанова.

По-късно през деня обстановката се успокои. Към 19.00 ч. 70 % от протоколите вече са обработени. Очаква се скоро те да бъдат извозени към ЦИК. „Арена Армеец” ще остане затворена до балотажа в неделя.

Репортери: Георги Геаргиев, Ивета Шилигарова 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.