Давали им от 30 до 60 лева

Схеми и съмнения за купен вот в плевенското село Буковлък. За това ни сигнализираха местни жители. Самите те твърдят, че са гласували контролирано и са получили пари за това.

След изборния ден в Плевен и областта, с екипа ни се свързаха хора, които признават, че са продали гласа си в село Буковлък. Там за кметското място се борят местна коалиция и независим кандидат, издигнат от инициативен комитет.

Наричаме го Иван, защото иска да запази анонимност. Той твърди, че продал гласа си срещу 30 лева. Съгласява се да ни разкаже анонимно как се купува вот, колко струва един глас и как се раздават бюлетини преди тъмните стаички.

Първи официални междинни резултати от местния вот

„Струват между 30 и 60 лева. Едните спряха в 12:00 часа да изкупуват гласове и другите започнаха  да вдигат цените на 60 лева”, разказва анонимният ни източник.

По думите му вотът с преференции е контролирано насочен към конкретен кандидат. За игра с преференции говори неофициално и друг човек от ромската общност в селото. По думите му тарифата на глас варира между 20 и 50 лева.

„Дават по 20,30, 50 лв. на някои. Дават, плащат си, идва тук някой от Плевен и казва: „На мен ми трябват толкова гласа, моят син ще влезе с преференция”, вади, плаща по 50 лева, има 30 души, отива, праща хората вътре”, разказва друг източник.  

Бюлетините били предварително попълнени - отбелязана е партията и предпочитаният кандидат.

В изборния ден в селото дойде полиция заради сигнали, че наведнъж няколко избиратели влизат в стаите за гласуване.

Повече гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.