Това сочат все още неокончателните данни от ЦИК

България гласува и политическият пъзел след вота започна да се нарежда. Но още сме много далеч от крайния резултат. Кметовете в част от областните центрове вече са ясни, но за повечето битката тепърва предстои. Избирателната активност в страната е била малко над 50%. Недействителните бюлетини засега са около 4%. 3% от гласоподавателите са избрали опцията „не подкрепям никого”.

Следващата неделя пред урните отново ще се изправят милиони избиратели, за да решат окончателно кои ще бъдат новите кметове. Балотажи предстоят в 2/3 от областните центрове.

В областите Бургас, Велико Търново, Враца, Габрово, Кърджали,  Монтана, Стара Загора, Хасково и Кюстендил кметът стана ясен още в неделя вечерта.

В Бургас Димитър Николов взима четвърти мандат. Резултатът за него е 65,8 %. Във Велико Търново Даниел Панов взема трети мандат с 60.5 % подкрепа.

Във Враца категоричен е резултатът за Калин Каменов, който събра близо 73 % от гласовете на избирателите.

В Стара Загора за Живко Тодоров са гласували над 68 на сто, което му гарантира трети кметски мандат.

На първи тур в Кърджали нов мандат си спечели и Хасан Азис, с 53 на сто от гласовете. 

Балотаж ще има в 19 областни центрове. В почти всички градове в сблъсъка участва кандидат на ГЕРБ. Изключения правят Пазарджик, където кандидатите са местна коалиция „Новото време” и на БСП. И Ямбол, където в балотажа влизат кандидати на метна коалиция „Пряка демокрация” и отново на БСП.

Официални резултати от ЦИК към 15.40 ч.

Резултатът в София

Големият сблъсък за управлението на столицата ще е между Фандъкова Манолова. По данни на ЦИК на база на 48 % от преброените бюлетини, след вчерашния ден разликата в гласовете между  двете е малко над 9 % или почти 18 хиляди гласа

Как изглежда общинският съвет на столицата?

Най-много съветници ще има ГЕРБ. За тях са гласували 32.5 от избирателите в столицата.  Вторият резултат е за БСП. Те събират почти 18 на сто от вота. Трета е „Демократична България”. В общинския съвет влиза и независимия Борис Бонев, както и представители на  ВМРО.

Резултатът във Варна

Последните данни на ЦИК, които са на база 93.5 процента от преброените протоколи, показват, че има две сигурни неща - първо другата неделя ще има балотаж. И второ - в него категорично ще участва Иван Портних. Към момента резултатът за него е 49.3 процента.

Срещу кого обаче ще се бори настоящият кмет на града и кандидат за трети мандат не е ясно. Разликата между следващите двама - Анелия Клисарова и Костадин Костадинов е едва 230 гласа.

Как изглежда общинският съвет на морската столицата?

ГЕРБ с най-висок резултат - 32 %. Следва БСП с 14 на сто от гласовете. Трета е партия "Възраждане", следвана плътно от Земеделски съюз "Александър Стамболийски". Петата позиция е за „Демократична България”.

В НОЩТА НА ВОТА: Кой как видя изборните резултати?

Резултатът във Пловдив

В Европейската столица на културата прогнозите, че Дани Каназирева отива на балотаж, не се опрадаха. В неделя един срещу друг ще се изправят Здравко Димитров от ГЕРБ и кандидатът на НФСБ-ВМРО Славчо Атанасов. Димитров влиза в балотажа с 18 % преднина след първия тур. За Славчо Атанасов това ще е втори балотаж в битката за кетския пост в Пловдив. 

Как изглежда общинският съвет на града под тепетата ?

Най-висок резултат отново за ГЕРБ. Следва БСП. Третата позиция е за коалицията НФСБ - ВМРО. Свои съветници ще имат и двете местни формации „Съюз за Пловдив” и „Кауза за Пловдив”. 

Резултатът в Благоевград

Кандидатът на ГЕРБ Атанас Камбитов се изправя срещу Румен Томов. Томов участва в битката като независим кандидат, подкрепен от БСП. След първия тур победител е Камбитов.  Ако спечели и балотажа, ще поеме трети кметски мандат в Благоевград.

Изборна драма във Варна: Ще успее ли Портних да спечели вота на първи тур?

Резултатът в Плевен

И в този град ще има балотаж. Идната неделя сили ще мерят Георг Спартански, издигнат от Инициативен комитет "Община Плевен" и кандидатът на ГЕРБ Мирослав Петров. Или иначе казано - настоящият кмет срещу настоящият областен управител. Засега предимството е за Спартански.

Резултатът в Ямбол

Едно от малкото места, където в балотажа няма да участва кандидат на ГЕРБ е Ямбол. Там в неделя сили ще мерят кандидатът на "Пряка демокрация" Валентин Ревански и номинираната от БСП Катя Георгиева. След първия тур преднината от 18 процента е в полза на Ревански.

Резултатът в Русе

Идната неделя за симпатиите на избирателите ще се борят Пенчо Милков, издигнат от местна коалиция „БСП за България” и Диана Иванова от ГЕРБ

Резултатът в Смолян

Там в неделя предстои класическият сблъсък ГЕРБ - БСП. След първия тур преднината е за кандидатът на ГЕРБ Николай Мелемов. Стефан Сабрутев от БСП е с 18 %  по-нисък резултат.

Напрежение при предаването на протоколите в Хасково

Интересни данни след изборния ден

В Банско още на първи тур печели независимият кандидат Иван Кдев, като така измести от кметския стол Георги Икономов от ГЕРБ.

В София на първи тур има само един район с нов кмет и това е Банкя.  В останалите интригата остава до  следващата неделя.  В Доспат цари пълна хегемония на ГЕРБ. Партията взе абсолютно всички 13 места в местния парламент, колкото бяха и кандидатите в листата. Реално обаче ще има 12 общински съветници, защото претендентът за кметския стол спечели нов мандат. Още четири години на поста остава и кметът на Гоце Делчев. Владимир Москов е абсолютен рекордьор,защото ще управлява града  за седми пореден мандат. Така той се превръща в най-дълго управлявалия кмет на община.  

НА БАЛОТАЖИТЕ: Къде ще са най-оспорваните битки и най-интересните сценарии?

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.