За разлика от други избори, тази година няма сериозни нарушения

ЦИК публикува резултатите от местните избори в страната на първи тур при 100% обработени протоколи.

В 9 града балотаж няма да има. В други 18 областни града хората ще излязат отново да гласуват в неделя. В ЦИК са постъпили 260 сигнали и жалби. За разлика от други избори, тази година няма сериозни нарушения.

„От общо 265 общински избирателни комисии са постъпили протоколите от 260. Очакваме в следващите часове да пристигнат от общинските избирателни комисии от Брацигово, Перник и Бойчиновци, а след 20 часа да тръгнат от Пловдив и Карлово. Като процентно съотношение то е малко над 50% от българските избиратели, които са отишли да гласуват на първи тур в изборите за общински съветници и кметове”, заяви Александър Андреев – говорител на ЦИК.

При 100% обработени протоколи: 9 града с избрани кметове, в 18 - балотаж

„Втори тур на 3-ти ноември ще има в 97 общини, 377 кметства и ще има битка за 31 района, в които също кметовете не са избрани на първи тур”, каза още той.

На балотажа в неделя гласуваме от 7 часа сутринта.

Окончателното разпределение на местата в столичния парламент - от общо 61 места в общинския съвет на София, ГЕРБ получават 27. БСП ще имат 15 съветници, „Демократична България” - 12.

Получилият над 10 на сто от гласовете за листата си Борис Бонев, който всъщност беше сам участник в листата си, печели място в общинския съвет.

4 съветници ще има ВМРО, а „Атака” - двама.

Битката за районите на София, също ще е тежка. От общо 24 кметски поста, заети след първия тур са само два – тези на Банкя и Кремиковци. Родният град на премиера, очаквано остава в ръцете на представител на ГЕРБ - Рангел Марков.

А в неделя 22 района отново ще избират. Ситуацията е всички срещу ГЕРБ. Навсякъде, където има балотаж, има претендент на управляващата партия. „Демократична България” се борят за 10 кметски поста,  а БСП - за 8.

Още информация вижте ТУК.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.