Той е присъствал при изпълнението на операцията срещу лидера на ИДИЛ

Информатор на тайните служби на САЩ, който е помогнал за ликвидирането на лидера на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади в сирийската провинция Идлиб, ще получи до 25 милиона долара, предаде БТА.

Според неназовани източници той е помогнал за проследяването на преместването на Багдади в Сирия и е давал сведения за строителните дейности на комплекса от сгради, където се е криел лидерът на ИДИЛ.

Убит ли е наистина този път лидерът на ИДИЛ?

Неговата подробна информация за местонахождението на Багдади и точното разположение на помещенията в скривалището му са били решаващи за успеха на операцията по отстраняването на лидера на ИДИЛ на 26 октомври.

Той може да получи отчасти или изцяло обещаното за главата на Багдади възнаграждение от 25 милиона долара, казаха източници.

Лидерът на ИДИЛ е бил погребан в морето

Информаторът е присъствал при изпълнението на операцията срещу Багдади, а два дни по-късно е бил изведен от района заедно със семейството си.

Според източници информаторът е сунитски арабин, който се е обърнал против ИДИЛ, след като групировката убила негов роднина.

Американските спецчасти убиха лидер на ИДИЛ в Сирия

Той бил внедрен в обкръжението на Багдади от кюрдските Сирийски демократични сили, които след това предали контрола над този агент на американски разузнавачи.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.