ГЕРБ ще има най-много представители и в трите местни парламента

След края на изборите за кметове и общински съветници вече е ясно разпределението на местата в местните парламенти на София и Варна.

В столицата 27 от 61 места ще заемат представители на ГЕРБ. БСП са с 15 съветници. Следват „Демократична България”с 12 места,  ВМРО – с 4, АТАКА – с 1 и независимият Борис Бонев.

Сметката показва, че Йорданка Фандъкова си осигурява  необходимото мнозинство с подкрепата на общинарите от ГЕРБ и коалиционния партньор ВМРО - общо 31 съветници. Именно това е прагът за минимално мнозинство.

В Пловдив ГЕРБ, ВМРО и НСФБ са коалиционни партньори. Това означава, че новият кмет Здравко Димитров си осигурява 22 места в градския парламент. Трябват обаче поне още четирима съветници от други партии, за да има мнозинство при вземането на решения.

Оспорвана е битката във варненския градски парламент. Местата са общо 51. Сметката показва, че Иван Портних не може да си осигури пълно мнозинство без подкрепа. Той има 18 съветници. До него застават и представителите на ВМРО и СДС, с което общинарите стават 22-ма.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.