„От утре започваме да се готвим за парламентарните избори”, допълни той

„Демократична България” спечели 8 от 24-те районни кметства в София. От формацията отчетоха  по-голям процент гласували за тях спрямо евровота.

„Поздравявам избраните кметове и всички общински съветници от „Демократична България”. Пожелавам им съвестно и отговорно да работят за жителите на местата, където им е гласувано доверие". Така Атанасов коментира резултатите от местния вот.

„Трябва да подходят със съзнание, че ще има много трудности и на тях се пада голямата  отговорност да превърнат този избор в инструмент за промяна”, посочи съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов.

Резултати от балотажа на местния вот при 100% обработени протоколи

„Фокусът на избори винаги е бил върху столицата. Аз и колегите ми много внимателно сравнихме процеса и резултатите. Видях, че преобладават оценки, че след тези избори ГЕРБ бил стабилизиращ фактор, но ГЕРБ стабилизира корупционната среда. За София изборът на Фандъкова и това мнозинство, в СОС ще доведе до ефекта „още от същото”, посочи съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов.

„На първо място има много симптоми за купен вот. Корпоративен вот, който оказва влияние в различни общини. Това е тенденция и трябва да се търсят законови и организационни решения”, допълни Атанасов.

„На тези избори беше съобщено за огромно количество невалидни бюлетини. Трябва да се направи анализ, защото това са 10% над всички бюлетини”, посочи Атанас Атанасов.

Избрани районни кметове в София при обработени 100% протоколи

„В страната имаме избрани кметове и общински съветници. Тези избори са вторите на „Демократична България”. Първите бяха за европарламент, на които беше избран наш евродепутат. Данните които сме съпоставили, сочат, че имаме нарастване на подкрепата в страната. Това е важно, защото трябва да анализираме внимателно тенденциите, тъй като предстоят парламентарни избори. От утре започваме да се готвим и за тях”, каза още съпредседателят на ДБ.

„Сериозният проблем е в това, че Фандъкова е зависима от шефа си, и то в управлението на общите пари и начина, по който се печелят обществени поръчки”, заключи Атанасов.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.