Поводът - връщането на кандидатурата на Иван Гешев от президента Румен Радев

Решението на президента Румен Радев да не подпише указа за избор на нов главен прокурор стана основна тема в Народното събрание в петък. Коментарите на депутатите бяха разпопосочни.

От БСП, в лицето на Корнелия Нинова, изтъкнаха, че Радев е използвал правото си по Конституция и „прехвърлиха топката” към ГЕРБ, защото не издигнали втори кандидат. А управляващите отговориха, че това е законова възможност. Според тях, ако правосъдният министър направи друго предложение, това може да се приеме и като политически натиск.

Според ДПС на този етап не е уместно да се правят коментари от политиците. Това би могло да стане след края на процедурата.

Президентът върна предложението на ВСС за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Президентът изпълни конституционната възможност, която му е дадена. Състезание само с един участник не е истинско състезание. Единственият човек, който можеше да осигури истинско състезание, е премиерът Борисов, защото по закон предложения се правят или от прокурорите, или от правителството”, коментира лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

„По отношение на това защо правителството не предложи своя кандидат, това е законова възможност. Не е задължение, не е ангажимент. Всичко е в ръцете на ВСС. Добре е да напомним, че тази реформа се случи с промените в Конституцията и Закона за съдебната реформа и именно протестиращите срещу избора на новия главен прокурор бяха в основата на тези предложения. Визирам „Демократична България”, коментира Красимир Ципов от ГЕРБ.

Иван Гешев: Благодаря на президента, че се произнесе в разумен срок

„Независимата съдебна система си избира главен прокурор. Президентът подписва или не подписва. Всеки коментар от политик, докато не е завършила тази процедура, е начин на влияние. Затова отказвам да коментирам”, заяви Хамид Хамид от ДПС.

В момента в парламента се провежда среща, на която присъстват главният прокурор Сотир Цацаров и заместникът му Иван Гешев. Те бяха лаконични, че процедурата няма да се бави. Все още не е ясна позицията на членовете на ВСС, които имат заседание следващата седмица. При избора кадровиците на Темида заявиха, че ще прегласуват кандидатурата на Гешев и отново ще предложат на държавния глава да подпише указ за назначаването му.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.