Екатерина Делинова твърди, че финансови одити в учебното заведение не са открили нарушения

Регионалното управление на образованието в Пловдив издирва повече от половин година училищен директор, за да му връчи заповед за уволнение. За да избегне отстраняването си,  Екатерина Делинова се сдобива с 13 болнични листа.

Още в началото на годината от Регионалното управление на образованието поискали да уволнят директора на най-голямото училище в „Столипиново“. Тя обаче взимала болничен след болничен.

"Аз съм обжалвала някои от тях. Единият болничен ТЕЛК го отмени", каза началникът на РУО-Пловдив Иванка Киркова.

"Знам, че има съмнение. Явила съм се на ТЕЛК, където са ми признали болничните. Има един болничен, който е четири дни. Признати са ми болнолежащи, другите 26 ги оспорват, но аз обжалвам в НЕЛК в София и съм убедена, че ще ги докажа, защото диагнозите ми не са фалшиви", каза още директорката на ОУ "Пенчо Славейков" - Пловдив Екатерина Делинова.

Учител от Пловдив твърди, че е уволнен несправедливо

Поводът за уволнението - финансови нарушения. Проверка установила, че директорката похарчила 32 000 лева за бонуси на педагозите, вместо за закуски на учениците. В училището били записани 80 деца, които никой никога не е виждал.

"Такива, които не ходят редовно на училище и такива, които дори не са обхванати в училище, държавата плаща за тях", каза още Киркова.

Директорката отрича обвиненията. Твърди, че и двата финансови одита на училището не открили нарушения.

"Не съм злоупотребила с парите. Това твърдение е безпочвено и аз ще го докажа", заяви директорката на ОУ "Пенчо Славейков" - Пловдив.

Директорката смята, че уволнението й е разчистване на лични сметки, защото свидетелствала срещу Киркова в Икономическа полиция.

"Дала съм явно много важни обяснения в ГДБОП. Там има друг сигнал за съмнения за участия на РУО и на началника на РУО в изнудване на директори да работят с определени фирми. Става дума за обучителни и за консултантски договори", каза Делинова.

"Това категорично не е вярно. Аз дори се отказах да участвам в проекта за квалификация на педагогическите специалисти и да сключвам договори", каза още Киркова. 

Едва днес чрез нотариус заповедта за уволнение беше връчена. Получи я адвокатът на Екатерина Делинова. 

"Тази заповед ще бъде атакувана в Районен съд в Пловдив в законоустановения двумесечен срок, защото е незаконосъобразна", заяви адвокат Кристиян Гьошев.

За случая е сезирано не само образователното министерство, но и прокуратурата. Двете страни ще търсят правата си в съда.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си