Групата действала от началото на 2018 г. в България и чужбина

Специализираната прокуратура и ГДБОП разбиха банда от четирима души, която източвала пари чрез скимиращи устройства.

Групата действала от началото на 2018 г. в България и чужбина. Уличените теглили пари благодарение на скимиращи устройства, които поставяли на банкомати основно в страни в ЕС. Парите били получавани в държави от Латинска Америка и Израел.

По-късно "мулета" превеждали суми на малки части в България. Разследващите установили и манипулирани банкомати по българското Черноморие. Уточнява се броят на потърпевшите от бандата.

Четиримата обвинени са на свобода срещу парична гаранция.

Основни действащи лица били двама братя от София, твърдят разследващите. Работели от 2 години. Мишени им били платежоспособни мъже и жени основно от Западна Европа, чиито карти копирали.

„Самото неправомерно теглене на паричните средства се извършвало в страни от Латинска Америка – Чили, Перу, Индонезия основно о. Бали, Индия. Новата тенденция при изработването на скимиращи устройства е същите да се правят в значително по-малки размери, което позволява тяхното поставяне вътре в слота”, казва Сийка Милева, говорител на  Специализираната прокуратура

Причината – там банкоматите са под слаб контрол. Иначе в редиците на бандата имало мулета, които вършили черната работа.

Източените пари се връщали в България на малки суми. Те били превеждани на роднини на обвинените.

 

 

„Сумите, които са усвоени от тази група, са големи... и ако мога по-общо да кажа довчера бяха доволни от живота. Лошото е, че една немалка част от огранизираните престъпни групи разполагат информация как работи МВР”, заяви Стоян Темелакиев, зам.-директор на ГДБОП

Миналото лято групата манипулирала и банкомати по Българското Черноморие.

Според експерти банките у нас са вложили ресурс и средства срещу скиминга, но това не е достатъчна гаранция за сигурността на потребителите.

„Много честа техника на хакерите с цел да запишат ПИН номера, който ние въвеждаме, е поставянето на т.нар. двойна клавиатура. Тоест, това е клавиатура, която е поставена върху клавиатурата на банкомата. Трябва да избират банкомати, които са на публични места, които са видими от хората. Да биват преглеждани по-регулярно всички логове и наши правени транзакции от нашите дебитни или кредитни карти”, обясни Любомир Тулев, експерт по киберсигурност.

Трима от четиримата обвинени имат присъди за скиминг в чужбина. Сега те са на свобода срещу парични гаранции.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.