Темата коментират адвокатът Ивета Анадолска и психологът Ани Владимирова

Окръжният съд във Варна остави за постоянно в ареста 38-годишната банкова служителка, източила над 1,02 милион лева от сметки на 19 вложители. Невена Йорданова заяви пред магистратите, че съжалява за случилото се и поиска домашен арест. Защитата й се аргументира с факта, че родителите й са с влошено здраве и Невена Йорданова е оказала пълно съдействие на разследващите.

Ясна е самоличността на виртуалния любовник на банковата служителка от Варна

Припомняме, че тя е източила парите и ги е пратила по куриер на виртуалния си приятел, с когото въртяла две години любов в интернет. Или поне така твърди тя.

Невена Йорданова е 38-годишна жена от Варна, икономист, работи в банков клон. Живее сама с родителите  си. Обича екзотични екскурзии. На пръв поглед е обикновен чиновник, но с необикновена история от седмица. Невена се озова в ареста с белезници, за източване на над един милион лева от сметките на 19 клиенти на българска банка.

„Много  добро момиче е, с добро семейство. Шокирани сме”, казват нейни съседи.

Парите са прехвърлени за период от две години по сметката на баща й и още един мъж. „Нямаме данни към момента къде са парите. Малко, странно звучи един милион лева да бъдат пратено по куриерска фирма като пачки, пишейки, че са били документи. Обясненията и самопризнанията на обвиняемата не са ни необходими. Има достатъчно доказателства”, каза зам.-окръжен прокурор на Варна Светлана Данева.

Малка част от сумата се оказва в монтанското село Мокреш. 30 000 лева са иззети от дома на млад мъж, който бил в основата на източването. Той бил виртуален любовник на банковата служителка. „Според думите на третото лице, му е изпратила 15 000 лева, като тя сама е предложила да му изпрати тези пари, тъй като той имал финансови затруднения”, каза още Светлана Данева.

През последните две години третото лица, което се води свидетел, демонстрирало охолен начин на живот в  монтанското село. Прокуратурата във Варна, така и не успя да обвини мъжа от Мокреш прибирал парите, които банковата служителка изтеглила. „Ще преценим, дали да го привличаме като обвиняем и в какво качество”, каза Данева.

Арестуваха банкова служителка от Варна, източила 1 млн. лева от сметки на клиенти

Окръжният съд направи очакваното – остави за постоянно в ареста Невяна Йорданова и  назначи психиатрична експертиза на обвиняемата в ареста. Решението подлежи на обжалване в тридневен срок.

„На фона на тази оскъдна фактологична информация можем да правим само предположения. Вярвам в любовта, но не смятам, че тя е била единственият движещ мотив за това да му изпраща някакви суми на този човек. Мисля, че тя може да бъде манипулирана, може да бъде и изнудвана - всичко е възможно. Не мисля, че е трудно да се провери как жената е извършвала трансакците и как са теглени сумите”, коментира адвокатът Ивета Анадолска в студиото на „Събуди се”.

„Още в „Опасен чар” гледахме как Тодор Колев прибира парите на самотни жени. Това, да се възползваш от самотни, социално изолирани хора, си е една ниша в криминалния контингент, която съществува от много време. Това нито е ново, нито е изолиран случай”, коментира психологът Ани Владимирова.

Още по темата гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.