Униформените осигурявали „чадър” на дилърите

Двама полицаи от 2-ро районно управление в София са били арестувани при акция срещу група за разпространение на наркотици. 

АКЦИЯ СРЕЩУ НАРКОПАЗАРА У НАС: Кои са основните играчи?

Органите на реда осигурявали „чадър” за безпроблемното пласиране на дрогата. Извършвали и арести на хора от конкуренцията. В организираната престъпна група участвали общо 10 души. Мерките за неотклонение на обвиняемите вече са гледани от Специализирания съд. 8 от тях остават за постоянно в ареста, един е на свобода срещу парична гаранция и един е обявен за общодържавно издирване. Предстои да му бъде издадена и Европейска заповед за арест.

Обвинените полицаи подпомагали дейността на дилърите като разчиствали терена от други разпространители на наркотици. Също така те арестували посочени от групата лица срещу заплащане. Единият от служителите е пренасял наркотици в патрулния автомобил по време на работа”, заяви говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева.

„Служителите в групата имат 6-годишен стаж във вътрешното министерство”, каза Стефан Банков, зам.-началник на дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР.

Засега за групата се знае, че продавали предимно марихуана и амфетамини. Често членовете на й прилагали и силови действия.  „Със сила и заплаха, палежи на автомобили са принуждавали различни лица да разпространяват наркотични вещества”, каза още Сийка Милева.

Пострадалите лица пък се страхували да подада жалба в полицията. Тепърва разследването ще покаже дали има и други замесени служители на МВР в схемата. По-голямата част в участниците в престъпната група са криминално проявени. Имат и предходни осъждания за нанасяне на телесни повреди, кражби, грабежи и наркоразпространение. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.