"Водоснабдяването на Перник засяга хиляди българи от цялата страна", каза той

Президентът Румен Радев свика спешна среща на „Дондуков“ 2 с министри от четири министерства заради безводието. Целта – да се намерят отговори на въпросите кога и как ще бъде преодоляна водната криза в страната.

„Имаме криза във водния сектор.”Така Румен Радев обясни защо е свикал спешната среща. И поиска отговори.

„ Какви са спешните предприети мерки за решаване на кризата в Перник и на други места и кога очаквате да бъде възстановен нормалният режим на водоснабдяване. На второ място – има ли здравословни рискове”, попита президентът и получи обяснение как се е стигнало до тук.

„Промените в климата през последните години водят до аномалии, с които ние се сблъскваме – или засушаване, или продължителни обилни валежи, които водят до обратния ефект на наводнение”, обясни министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

„тази година е същата като предишните, така че според мен сушата не трябва да се търси като причина , довела до сегашното състояние при положение , че говорим за дългосрочна стратегическа политика”, отвърна Радев.

Водният режим в Перник дава резултат, проблемите с ВиК остават

Отговор на въпроса кога ще бъде сложен край на водния режим не бе даден. От министерствата информираха, че се работи за подобряването на водната инфраструктура.

„Основният ресурс , който се предвижда по европейското финансиране, е свързан с подобряване на ВиК системите. Водата за питейни нужди би трябвало да се използва само там, където няма възможност за цели, различни от питейните цели”, обясни министърът на околната среда и водите Нено Димов. Миналата година са били отпуснати 500 милиона лева за ремонти на язовири.

„Към момента имаме 418 язовира, които се нуждаят от ремонт. Започнати са ремонтни дейности – за момента са 10 язовира, до края на тази година трябва да се стартират още две”, добави министърът на икономиката Емил Караниколов.

Въпреки водната криза, от здравното министерство увериха, че на този етап няма опасност от разпространение на зарази.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook