Според нея „фалшивите новини“ за отнемането на деца идват и от родители зад граница

Законът за социалните услуги не предвижда отнемане на деца, заяви в парламента новият социален министър Деница Сачева.

От следващата година в страната започва провеждането на шест регионални дискусии, както и срещи с протестиращи родители, неправителствени организации, както и с граждани, в които да се разясни Стратегията и да се разсеят ширещите се от месеци наред страхове, че деца ще бъдат отнемани без съдебно решение.

Според Сачева тези „фалшиви новини“ за отнемането на деца идват най-вероятно и от родители зад граница, които са имали взаимоотношения с чужди социални служби. До този момент социалното министерство не е правило разследване откъде идва тази дезинформация, но ако се наложи, ще бъде сезирана прокуратурата.

Парламентът избра Деница Сачева за социален министър (ВИДЕО)

По-късно стана ясно, че Деница Сачева е новият член в състава на Надзорния съвет на НОИ. По закон надзорът се състои от по един представител на всяка от национално представителните организации на работодателите и синдикатите и равен на тях брой членове, определени от правителството, един от които задължително е заместник изпълнителен директор на Националната агенция за приходите.

От 3 декември за персонални промени в Министерския съвет се освобождава досегашният член на правителството в Надзорния съвет на НОИ Бисер Петков и се определя нов член - Деница Сачева. По предложение на Министерството на финансите от състава на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт е освободена Илияна Владова, като за нов член се определя Росица Спасова - началник на отдел в дирекция „Държавни разходи“ в Министерството на финансите.

Редактор: