Темата коментира вицепремиерът Томислав Дончев

„Трудно е да се опише цялата ситуация с две думи. Хубаво е да има здравословно напрежение между институциите. Ако всичко е черно, тогава няма за какво да се хванеш, няма здравословна критика. Самата Конституция е предвидила да има здравословно напрежение между институциите. По този начин те се контролират. Само че, когато критиката се превърне в повсеместна, трудно може да се извлече някакво рационално зърно”. Това коментира вицепремиерът Томислав Дончев относно критиките към правителството, които бяха отправени от президента Румен Радев и последвалия отговор от страна на премиера Бойко Борисов.

Борисов: Радев не е президент, а опозиционен лидер

„Трудно е да се направи адекватен политически прочит на всички анонси, но мога да извлека две неща – едното е тоталната политическа ненавист по отношение на правителството, което е вид позиция, дори да не я приемам. Втората е скрито желание президентът да бъде конструктор на нещо като нова Тройна коалиция. Това усетих”, каза още той.

Запитан дали е съгласен с реакцията на премиера Бойко Борисов и дали споделя мнението му, че Радев е „двуличен, озлобен човек”, Дончев коментира: „В политиката да флиртуваш с хейта или с омразата е много опасна технология, защото тя може да доведе до скорошни ползи, но в дългосрочен план е опасна”.

„Защо отнемате правото на премиера да бъде емоционален? В политиката има и страсти, и емоции. Не можем да отнемаме правото на един политик да бъде емоционален”, каза още Томислав Дончев.

Президентът: Ще внеса промени в Конституцията

„За мен, темата за промяна в Конституцията, не е въпрос само на юридическа технология. Такава промяна изисква поне половин или една година дебат преди това, в който трябва да се изкажат всички - експерти, специалисти и чак тогава да се стигне до политическите сили”, категоричен бе Дончев.

Купуват нов правителствен самолет

Относно закупуването на новия правителствен самолет, Томислав Дончев коментира: „Не мога да кажа колко ще струва. На ръководството на Авиоотряд 28 е възложено да направи проучване и да проведе преговори. Когато те приключат, ще имаме конкретни параметри. За лукс не може да става дума, говорим за малък самолет. Не е заложен като разход все още”.

Целия разговор гледайте във видеото.