Той положи клетва на тържествена церемония в Съдебната палата

Иван Гешев е новият главен прокурор на България. Днес той положи клетва и официално встъпи в длъжност за 7 годишен мандат.

Гешев става шестият по ред обвинител номер едно, след промените в страната. Той наследи на поста Сотир Цацаров, който поема Антикорупционната комисия.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

"Заклевам се в името на народа да прилагам точно Конституцията и законите на България, да изпълнявам задълженията си по съвест и вътрешно убеждение, да бъда безпристрастен, обективен и справедлив. Да допринасям за издигане престижа на професията, да пазя служебната тайна, като винаги помня, че за всичко отговарям пред закона", каза в клетвата си Гешев.

Той благодари на колегите си прокурори и следователи за подкрепата и за това, че "показаха, че прокуратурата е екип, който може и има право да решава сам собствените си проблеми и да ръководи съдбата си". 

Държавен вестник обнародва указа за назначаването на Гешев

"Показахме какво можем, когато сме единни и имаме обща цел. Ще се справя с това, което предстои. Променяйки се и стъпвайки на традициите, ще отговорим на очакванията за повече справедливост, които имат българските граждани, хората, които ни плащат заплатите", заяви в първото си слово като главен прокурор Иван Гешев. 

Според него в институциите трябва да се вижда партньор, а не враг и „трябва сами да решаваме собствените си проблеми, а не да прехвърляме отговорността на някой друг”. "Знаем, че не сме безгрешни, но трябва да защитаваме всеки един от нас и прокуратурата от политически и всякакви други атаки. Знам, че ще е трудно и тежко в този мандат, но никога не е било лесно. Цената си заслужава, защото тя е по-добра, правова държава. Може да вървим бавно, но никога не вървим назад. Да помним думите на Апостола на свободата Васил Левски: „Дела трябват, а не думи”! Благодаря ви!", завърши словото си Гешев.

Гешев: Ще направя всичко възможно, за да оправдая обществените очаквания

В присъствието на бившия обвинител номер едно Никола Филчев, конституционни и висши магистрати, представители на МВР , изтъкнати юристи и председателя на парламента Цвета Караянчева, предшественикът на Гешев - Сотир Цацаров, му даде последни съвети.

"Г-н Гешев, аз нямах лесен мандат. Няма да имате и вие. Лесен мандат в съдебната власт имат само хората, които не правят нищо”, каза той. Цацаров допълни, че първото предизвикателство пред наследника му ще бъдат започналите вече дебати за промени в Конституцията.

Сред присъстващите на церемонията по встъпване в длъжност бяха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, министърите на правосъдието Данаил Кирилов и на вътрешните работи Младен Маринов, членовете на Висшия съдебен съвет. 

Кой ще влезе в екипа на Иван Гешев засега не е ясно. Той обаче ще създаде Консултативен съвет от изтъкнати юристи. Целта е да използва експертното им мнение по различни въпроси. А първото предизвикателство е дебатът за конституционни промени, иницииран от президента Румен Радев.

 

Държавното обвинение ще даде становище, когато държавният глава постави ясен и конкретен въпрос, категоричен е Иван Гешев.

„Този дебат трябва да започне, когато ти е ясно, че има проблем. И да го обсъдиш как да бъде решен тоя проблем. А не да инициираш дебат, за да  установиш кой е проблем и дали има проблем”, казва Гешев

Президентът подписа указа за назначаването на Гешев за главен прокурор (ВИДЕО+СНИМКИ)

Сред поканените бяха президентът Румен Радев и председателят на ВКС Лозан Панов, които обаче не се появиха в залата.

В 13,30 часа днес новият главен прокурор ще председателства Прокурорската колегия към ВСС. Предшественикът му Сотир Цацаров обяви, че в края на седмицата поема Антикорупционната комисия.

Кой е Иван Гешев?

Той има над 23 години юридически стаж в Прокуратурата на Република България. Професионалната му кариера в съдебната система започва на 1 февруари 1995 г. като помощник-следовател в Столичната следствена служба. На 21 май 1996 г. Гешев става следовател в службата. В периода от 17 април 2006 г. до 11 май 2012 г. е прокурор в Софийската районна прокуратура, като от 01 юни 2009 г. е командирован в Софийската градска прокуратура. След проведен конкурс, с решение на ВСС, Гешев е повишен в длъжност „прокурор“ в Софийската градска прокуратура. Със заповед на Апелативна прокуратура – София от 16 октомври 2013 г. е командирован в Окръжната прокуратура в Перник за срок от три месеца. Със заповед на главния прокурор от 9 юни 2016 г. е командирован в Специализираната прокуратура. В периода от 19 юли 2016 г. до 16 юли 2018 г. е административен ръководител на Специализираната прокуратура. С решение на Прокурорската колегия от 4 юли 2018 г. е назначен на длъжност заместник на главния прокурор при Върховна касационна прокуратура.