Това е един от последните шансове за нашите превозвачи

Нов шанс за нашите превозвачи. Европейската комисия може да излезе с целево законодателно предложение и да промени пакет "Мобилност", коментираха за NOVA източници в Страсбург.

Настоящото споразумение не отговаря на амбициите ни за европейска зелена сделка", заяви заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

За пореден път пакетът „Мобилност” доведе до разногласия между европейските институции. В навечерието на триалоговата комисия, която до края на седмицата трябва да се произнесат финално по транспортния законодателен пакет, комисарят по транспорт Адина Вален и зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис възразиха срещу връщането на камионите празни – предложение, залегнало във финалната версия на Мобилния пакет.

Миналата седмица финландското председателство предложи финален вариант, който задължава нашите превозвачи да връщат камионите всеки месец. Транспортният ни сектор възрази от своя страна, че предложеният текст противоречи на амбициите на ЕК да води зелени политики с по-малко вредни емисии.

ЕС и ЕП постигнаха предварителна сделка по пакет "Мобилност"

В отговор на аргументите за климата германският евродепутат Исмаил Ертуг, който влезе в задочен сблъсък с Ангел Джамбазки, заяви, че не никой не е казвал, че камионите трябва да се връщат празни.

Потърсихме за коментар евродепутата от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Петър Витанов, който е и постоянен член на транспортната комисия.

“Ние все още не сме изгубили нацяло нашите инструменти да влияем и не сме се примирили с този резултат. Смятам, че той ще претърпи развитие”, казва той.

ЕП проверява изказване на евродепутата Джамбазки

Междувременно Ангел Джамбазки и Карима Дели влязоха в задочен сблъсък в пленарната зала.

„След като Ертуг и Дели са се почувствали обидени, имат моето извинение. Но няма извинение за начина, по който беше прекаран скандалния пакет мобилност. Хиляди празни камиони, които замърсяват въздуха. Уж социалисти да убиват хиляди работни места. Уж европейци да дават бизнес на Турция и Русия. Това също заслужава извинение”, заяви Джамбазки

„Само да изясним - вие сте свободен да не сте съгласен с пакета мобилност. Това е вашата позиция. Но при никакви обстоятелства, като председател на комисията по транспорта и с моя колега Исмаил Ертуг, няма да толерирам вашите коментари за моя произход. По две причини. Първата е, че посланието ви е расистко. И второ, аз няма да се откажа и винаги ще се изправям срещу превръщането на подобно говорене в практика в тази зала”, каза Карима Дели, председател на Комисията по транспорта

 

Макар и на една позиция, не всички български представители са съгласни с методите на колегата си от ВМРО.

А междувременно евродепутатът Ангел Джамбазки си завоюва неприятно място във водещите европейски медии с оценките си за представители на транспортната комисия в ЕП, които го определиха като расист и ксенофоб.

Въпреки че Европейската комисия смята да направи оценка на въздействието на връщането на тировете на 8 седмици, България не се отказва от намерението да заведе дело. Това обяви транспортният министър Росен Желязков.

“Самото поведение на комисията по отношение на изразеното разочарование и яснотата, че това нефигурирайки в инициалното предложение всъщност представялява неоценено като въздействие мярка и политическо решение е изключително важно и би ни помогнало като аргументация по отношение на делото”, заяви той.

Репортер: Антоанета Николова, Мартина Ганчева