Призовете г-н Джамбазки да спазва реда, настоя и съпредседателят от групата на Зелените Филип Ламбертс

Нов скандал около евродепутата Ангел Джамбазки. Европейският парламент се захвана с негов пост, в който той изрично подчертава алжирския и турски произход на двама други евродепутати.

Броени дни след като Ангел Джамбазки привлече вниманието за шофиране под влиянието на алкохол, сега прожекторите отново са към него. Веднага след като беше приет неблагоприятния за България пакет Мобилност, той коментира във Фейсбук, че председателят на транспортната комисия Карима Дели е "французойка от алжирски произхОд", а един от авторите на променените правила Исмаил Ертуг е "германец от турски произход". Това поставя сянка на съмнение за дискриминация и председателят на ЕП Давид САсоли обеща да провери думите на Джамбазки. А пред NOVA Исмаил Ертуг настоя за наказание.

“Дори да сме имали различни мнения, никога не съм изпадал в такава ситуация - европейски депутат да обижда моята националност или тази на родителите ми. Аз не съм турчин в този смисъл, роден съм в Германия. Много ме изненада и съм му наистина ядосан”, коментира той.

Карима Дели отказа коментар. Самият Ангел Джамбазки определи  обвиненията като "чиста глупост".  За Джамбазки се застъпи заместник - председателя на ВМРО Искрен Веселинов. “Това е поредна проява на либералния фашизъм, който търси сянка на дискриминация дори там, където я няма. Няма причина някой да се срамува нито от турския, нито от алжирския си произход. Затова не мисля, че той е обидил… По-скоро обидно е поведението на западната част на Европа, която защитава уж зелени кауза, а в същото време приема едно законодателство, което принуждава българския бизнес да транспортира празни камиони хиляди километри, генерирайки огромно количество отпадъци”, коментира Веселинов.