Разказ от първо лице за домашното насилие

Първо по NOVA говори жената, живяла с бившия полицай Веселин Димитров, заподозрян за адския взрив на апартамент във Варна. При пожара загина самият Димитров и негова съседка, а много хора бяха обгазени. Все още някои от пострадалите не могат да се върнат в домовете си.

ПРЕДИ ВЗРИВА: Издирваният полицай разказал в писмо за проблемите с жена си

Дни преди взрива Районният съд постановява заповед за незабавна защита срещу Димитров заради домашно насилие. Години наред той малтретира психически и физически жената до себе си. Днес Антоанета опитва да нареди живота си. Страни от хората, изпитва срам и ясно помни първия шамар от Веселин.

„Той ми казваше, че съм виновна за нещо. Търсих вината в себе си през всички тези години. Шамарите в началото постепенно започнаха да се превръщат в побой с юмруци  по главата, в корема и по гърдите”, споделя Антоанета.

Можеше ли да бъде избегната трагедията в блока във Варна?

Поводите за насилие били всякакви. „Ревнуваше ме и не ми даваше да говоря дори със съседите, защото били под неговото ниво. Ходех постоянно с наведена глава, защото, ако видя някого, трябва да го поздравя. Директно е казвал, че ще ме убие, ще ме умъртви, ще ме обезглави, ще подпали, както той всъщност направи”, добавя Антоанета.

Съседите понякога я питали как издържа, но тя се страхувала да споделя. „Той успя да ме изолира от всички около мен - баща ми и сина ми. Имаше насилие и върху детето ми. Това се преживява много трудно. Ако чувствам някаква вина, то е единствено пред сина ми, защото не съм успяла да го защитя. Сега той ме подкрепя много”, споделя Антоанета.

Издирваният бивш полицай е един от загиналите при взрива във Варна

Веселин не й разрешил да види баща си цели 14 години. Принуждавал сина й да им плаща по 500 евро на месец. Това я мотивирало да сложи край. Така и не събира смелост да се оплаче в полицията, но на 22 декември избягала в кризисния център на фондация "SOS семейства в риск".

„Годишно около 300 са тези, на които оказваме подкрепа. Не успяваме обаче да помогнем на всички. Много често в последните месеци се налага да пренасочваме хората към други кризисни центрове в страната”, посочи Ана Николова от "SOS семейства в риск".

НОВА ВЕРСИЯ: Блокът във Варна взривен от газ, а не от боеприпаси

Антоанета признава, че случилото се надминава най-страшните й очаквания за реакцията на Веселин. Само веднъж отишла до блока, за да види стореното.

„Съчувствам на всички хора, които са преживели това, и за големия стрес, в който са сега. Дано не обвиняват мен”, заключи Антоанета.

Жената остава в Кризисния център, а скоро очаква да се върне и на работа.

Репортер: Искра Урумова