Идентифицирани са телата

Обявеният за общодържавно издирване Веселин Димитров е втората жертва на мощния взрив във Варна. Това обявиха от прокуратурата в града. Разследващите са изяснили и механизма на експлозията.

Четири дни след огнения ад в блок 302 разследващите затвърждават подозренията, че взривът в дома на бившия полицай е умишлен. Съвпадението на ДНК на жената от другото жилище – 53-годишната Мариана, чието тяло бе открито в съседния на взривения апартамент, е стопроцентово.

НОВА ВЕРСИЯ: Блокът във Варна взривен от газ, а не от боеприпаси

От прокуратурата съобщиха, че в апартамента е имало струпване на огромно количество взривоопасни вещества. Веселин Димитров така е подредил мебелите в апартамента, така че ударната вълна да бъде максимално силно.

Заповедта за защита, изискваща Веселин да напусне жилището, е издадена на 6 януари, а изпълнението й трябва да е незабавно, посочват от прокуратурата. Придвижена е към съответното районно управление. При разговор с полицейски служител обаче мъжът обещал да напусне на 15 януари, без да създава проблеми.

Видео: БГНЕС

„Събрани са косвени доказателства, които могат с голяма степен на вероятност да посочат и самоличността на загиналите. Те сочат, че едното тяло е на Веселин Димитров, а другото – на съседката му. Взривът е станал повод и за последвалия пожар. Преди самият взрив, Димитров е закупил бензин около 30 литра и газ пропан-бутан около 11 литра. На място са намерени и иззети 2 газови бутилки”, заяви прокурор Красимир Конов.

ПРЕДИ ВЗРИВА: Издирваният полицай разказал в писмо за проблемите с жена си

Това, което експертите проверяват, е как точно е запалено веществото, предизвикало взрива и дали все пак е възможно да се касае за някакво късо съединение. Съседи разказват, че са чули шума от разместване на мебели.

Това, което още бе съобщено, е, че са разпитани близки на Веселин Димитров. Установен е и човекът, който последно е водил разговор с него. Той бил спокоен, правел си е планове. Дори си уговорил среща с приятели в средата на тази седмица.

 „Какво да кажа? Психически болно лице най-вероятно, не зная, не мога да си го обясня!”, коментира Илиян Илиев, съсед.

„Знаехме, че е злобен човек, но не допускахме, че може да постъпи толкова жестоко с всички нас. Не можем да спим, на хапчета, на успокоителни, това ще остане травма за цял живот”, казва Петранка Генова, живуща в блока.

 

Хората не знаят кога ще се върнат по домовете си. Създали дарителска сметка за набиране на помощи.

„Голяма част от живущите в блока са възрастни хора и те реално няма на кого да разчитат – сами или двама човека са”, каза Илиян Илиев, съсед.

„Ние сме пенсионери с малки пенсии, трудно ще се справим, но очакваме помощта на много добри хора”, казва Недялка Генова.

В тежко състояние в реанимация остава 81-годишна жена, обгазена при пожара.

Репортер: Искра Урумова