Излизането на Обединеното кралство от ЕС поставя под съмнение неговата цялост

Повече от 5 години след загубения референдум за независимост Шотландия отново развява знамето на свободата. Този път заради Brexit.

ЧАСОВЕ ДО BREXIT: Какво притеснява българите във Великобритания?

Според водача на маршовете за независимост  Джеймс Юън Шотландия трябва отново да е независима, защото на властта в Уестминстър не й пука за гражданите на историко-географската област. Преди 2 години гайдари от цяла Шотландия правят група, която свири само на едно събитие - маршовете за независимост. „Първият път като засвирихме, множеството изригна във викове. И спонтанно се раздели и ни пусна отпред, за да ги поведем”, обясни още той.

Милен Керемедчиев: Великобритания беше изключителен фактор в европейското семейство

Преди 6 години един от основните аргументи на тези, които агитират срещу независима Шотландия е - “Да останем в Обединеното кралство, за да останем в Европейския съюз”. Сега, след  Brexit много хора смятат, че гласът им е бил предаден. И призивите за нов референдум стават все повече и все по-шумни.

Преди 5 години сепаратистите загубиха референдума за независимост с 10% разлика,  припомня преподавателят по политика Дейвид Алекзандър.

 

 

ВСИЧКО ЗА BREXIT ЧЕТЕТЕ ТУК

Повече по темата гледайте във видеото