Той е на мнение, че преговорите за свободното придвижване на хора и за уседналост са много тежки и 11 месеца няма да бъдат достатъчни за тях

"Великобритания  определено играеше балансираща роля. Беше страната, която успяваше да балансира между северните страни – членки и Франция и Германия, и беше изключителен фактор в европейското семейство". Това заяви в предаването "Плюс - Минус. Коментарът след новините" бившият заместник - министър на външите работи Милен Керемедчиев.

По думите му Brexit е удар към Европейския съюз и към Великобритания. Според него ще се стигне до удължаване на транзитния период. Керемедчиев очаква Франция да има много твърда политика към Великобритания.

Брюксел се сбогува с Великобритания с черно такси и телефонна кабина (ВИДЕО+СНИМКИ)

Той е на мнение, че преговорите за свободното придвижване на хора и за уседналост са много тежки и 11 месеца няма да бъдат достатъчни за тях.

ЧАСОВЕ ДО BREXIT: Какво притеснява българите във Великобритания?

Бившият заместник-министър на външите работи е категоричен, че излизането на Великобритания от ЕС подейства отрезвяващо за европейските институции.  „Каквото и споразумение да се постигне със САЩ, Китай, африканските страни, ще бъде по-маловажно от това, което трябва да се постигне с ЕС. Така че ще има извиване на ръце. Основната цел ще бъде свободното движение на стоки срещу свободното движение на хора”, добави той.

Брюксел: Brexit предизвиква смесени чувства

Българката Атанаска Абдесетар обясни от какво се притесняват чужденците, които живеят и работят в Обединеното кралство. „Основните притеснения на работещите българи във Великобритания са не толкова дали ще си загубят позицията, а какво ще се случи с тези, които имат статут на уседналост и това как ще се случва подписването на трудови договори оттук нататък и дали това ще доведе до изменения и по-особено отношение не само към българите, а и към останалите чужденците, които живеят и работят тук. Що се отнася до студентите – основното притеснение е за финансирането. Повечето от тях се финансираха по европейски проекти. Но основното притеснение на българите е как ще се осъщестява пътуването извън границите на Обединеното кралство”, поясни тя.

ВСИЧКО ЗА BREXIT ЧЕТЕТЕ ТУК

Повече по темата гледайте във видеото