Централният площад беше озарен от светлини в цветовете на британския флаг

Хиляди хора се очаква да излязат в петък по улиците на Лондон, за да отбележат историческото излизане на Великобритания от Европейския съюз, предаде БТА. А Брюксел, където са базирани най-важните институции на Европейския съюз, започна сбогуването си с Великобритания още днес.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

На фона на залеза в белгийската столица живописният й централен площад бе озарен от светлини в цветовете на британския национален флаг. Вековният площад бе изпълнен с британски символи, сред които черен таксиметров автомобил в лондонски стил и традиционна за Великобритания червена телефонна кабина.

Прочутата статуя на Пикаещото момченце (Манекен Пис) специално за случая бе облечена в жилетка с цветовете на британското знаме, цилиндър и бастун. Ричард Уелс, който има двойно британско и белгийско гражданство и живее в Брюксел от 35 години, заяви, че е трогнат от жеста.

"Мисля, че е наистина хубаво, не го очаквах", каза той пред ДПА.

Снимки: БГНЕС

В Белгия живеят около 25 000 от общо 1,2-те милиона британци в Европейския съюз. В събота сутрин те ще се събудят не като граждани на ЕС, а като граждани на трета страна, освен ако нямат гражданство на друга държава членка на съюза, отбелязва ДПА.