Какво ще се промени за тях след 1 февруари 2020 г.?

Само часове остават до напускането на Великобритания на Европейски съюз, а притесненията на българите на Острова остават.

„Основното притеснение на работещите българи в Англия не е, че ще си изгубят позицията или работата, колкото какво ще се случи с тези, които все още нямат статут на уседналост. Другото, което ни притеснява, е как ще продължи по-нататък сключването на трудови договори, дали това ще доведе до промени и по-особено отношение не само към българите, а като цяло към чужденците, които живеят и работят тук”. Това заяви в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” българката Атанаска Абдесетар.

Обединеното кралство напуска Европейския съюз (ВИДЕО)

По думите й основното притеснение пред студентите пък е финансирането на обучението им.

„Повечето от тях се финансираха по европейски  проекти”, обясни Абдесетар.  

Общото притеснение сред българите си оставало това как ще се осъществява пътуването извън границите на Обединеното кралство, по какъв начин ще се връщат до България и отново ще се прибират във Великобритания.

„Основно е какво ще се случи с визовия режим. Всички знаем, че до края на тази година ще продължим да пътуваме свободно, но никой не знае след 2020 как ще се осъществява пътуването”, каза Атанаска Абдесетар.

Според нея работа на Острова ще има, но страховете са да не се стигне до проблеми с договорите.

По думите й правителството не се старае да успокои чужденците какво ще се случи след Brexit.

„Темата е много деликатна, никой не смее открито да я дискутира. Това налага една несигурност сред нас”, заяви Атанаска Абдесетар.

Брюксел се сбогува с Великобритания с черно такси и телефонна кабина (ВИДЕО+СНИМКИ)

Успокоение по всички тези въпроси се опита да даде бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев. Според него предвиденият преходен период от 11 месеца, най-вероятно ще бъде удължен.

„Тепърва ще трябва да се започне от А и Б. Ако не се постигне договореност между ЕС и Великобритания, тогава ще важат правилата на Световната търговска организация, тоест ще бъде чувствително затруднена търговията, бизнесът, придвижването. Нито една от двете страни не иска това, според мен. Нито Великобритания, нито ЕС искат да се стигне дотам”, коментира Керемедчиев.

По думите му до края на тази година няма да се усети нищо.

Милен Керемедчиев: Великобритания беше изключителен фактор в европейското семейство

„Според мен по всяка вероятност ще се уговори доста облекчен режим за европейските граждани за краткотрайните посещения. Едва ли ще има проблем да оставаме като туристи до 3 месеца, на всеки 6. Що се касае до тези, които в момента пребивават там, и тези, които искат тепърва искат да отидат – там трябва да ги разделим на 2 категории. Тези, които вече са там, голяма част от тях уредиха своя статут. Тези, които не са го направили, според мен имат още 11 месеца да го направят. Но тепърва ще бъде много по-трудна възможността за намиране на работа и получаване на работно разрешително на българи. Тоест Великобритания ще остане затворена за голяма част от нашите сънародници, които в момента имат по-ниска категория заетост. Ще се търсят повече специалисти, отколкото общи работници”, смята Керемедчиев.  

Той представи и данни на британски анализатори, които сочат, че за последните 4 години Великобритания е загубила около 200 млрд евро. 

ВСИЧКО ЗА BREXIT ЧЕТЕТЕ ТУК